Să facem o comparaţie între doi jucători de baschet. Unul are un procentaj de 90% la aruncările libere, iar celălalt doar în jur de 40%. Am fi tentaţi să credem că diferenţa este generată de nivelul lor de pregătire, de abilităţile lor fizice. De ce primul este un excelent executant al aruncărilor libere pe când celălalt este mai mult decât mediocru? Diferenţa poate fi explicată prin conceptul „ochi liniştit”, o nouă modalitate de a înţelege felul în care sportivii execută sarcinile motrice care necesită precizie, cum ar fi executarea aruncărilor libere, a loviturilor libere la fotbal, etc.
Până de curând, majoritarea oamenilor de ştiinţă explicau aceste abilităţi în termeni de coordonare sau reflex, crezând că cei cu multe reuşite dispuneau de o dexteritate fizică superioară. Cu câţiva ani în urmă, un grup mic de specialişti în neuroştiinte au identificat o nouă paradigmă în înţelegerea coordonării, care se focalizează pe abilităţile vizuale si cognitive, mai degrabă decât pe calităţile fizice.
Conceptul, cunoscut ca şi teoria ochiului liniştit (the quiet-eye theory) este extrem de simplu: înainte de a începe o acţiune, îţi focalizezi privirea pe aspectele semnificative ale obiectivului tău – inelul, poarta, etc. În ultimii ani, utilizând tehnologia de urmărire a mişcărilor globilor oculari, cercetătorii au constatat că atunci când priveşti la stimulii relevanţi, într-o unitate de timp potrivită – câteva milisecunde înainte, în timpul sau după mişcare – şansele tale de succes sunt mai crescute.
Promotorul teoriei „ochi liniştit”, Joan Vickers, psiholog cognitivist la Universitatea din Calgary, Canada, spune: „Când ochii tăi furnizează informaţii, sistemul motor ştie ce are de făcut. Creierul se comportă ca un sistem GPS. Detectează ținta, viteza, intensitatea şi distanţa”. „Ochiul linistit” este mai mult decât vederea; este şi atenţia. Încotro îndrepţi privirea este un factor cheie în abilitatea creierului de a se concentra pe detaliile esenţiale şi nu pe factori disturbatori. Într-un studiu publicat recent de cercetătorii de la Universitatea Exeter, Marea Britanie, s-a descoperit o legătură clară între abilitatea unei persoane de a stoca informaţii în memoria de scurtă durată – o cerinţă clară în abilitatea de a te focusa – şi abilitatea de a utiliza tehnica „ochiului liniştit”. Se pare că antrenamentul cu tehnica „ochiul liniştit” modifică paramentri fiziologici, cum ar fi rata cardiacă sau impulsurile la nivel muscular.
Toate acestea fiind spuse, se pare că vechea indicaţie „ privirea la minge” este foarte adevărată. Doar că cercetătorii dispun acum de tehnologia care să evidenţieze valoarea reală a focalizării vizuale intense. Să ai focalizarea corectă nu este un lucru atât de simplu. Deseori, diferenţa de focalizare dintre un începător şi un expert este de ordinul unei zecimi de secundă.
Chiar dacă este dificilă, „ochiul liniştit” este o abilitate antrenabilă. Cercetările au arătat că exerciţiile având la bază acestă metodă pot îmbunătăţi performanţa în sport, dar şi în alte domenii care necesită multă atenţie, cum ar fi chirurgia. Tehnica a fost aplicată la jucătorii de golf, sportivi olimpici şi chiar soldaţi. Mai multe despre acest antrenament, în materialul de săptămâna viitoare.
dr. Marius Crăciun
Psiholog sportiv