Momentele dinaintea competiției

Îndrumările date de antrenori înainte de intrarea pe teren pot fi decisive.

Unul din paradoxurile vieţii de antrenor este că majoritatea timpului petrecut cu sportivii nu este deloc evaluat, în timp ce o scurtă perioadă pe parcursul competiţiilor este intens judecată și evaluată. Antrenorii petrec 95% din munca lor la antrenamente, în timp ce evalurea muncii lor se face pe restul de 5%, adică timpul petrecut în competiţii. Antrenoratul este una din puţinele profesii în care o muncă intensă și un mare angajament se dedică unui eveniment sportiv în care alţii (jucătorii) execută performanţa.

Exceptând anumite sporturi de echipă, unde există posibilitatea unor time-out-uri în care se dau îndrumări sportivilor, antrenorii nu au prea multe posibilităţi să influenţeze performanţa sportivă. Este oare posibil ca acţiunile și cuvintele antrenorilor din aceste ultime minute să influenţeze decisiv evoluţia sportivilor? Dincolo de exagerările din media, este un adevăr că gestionarea de către antrenori a acestor momente poate fi decisivă.

Iată o listă de recomandări pentru antrenori în ceea ce privește acţiunile din minutele de dinaintea competiţiilor. Aceste recomandări se bazează pe observaţiile unor mari antrenori, feedback-uri din partea unor sportivi de renume și pe observarea unor comportamente.

  • Un plan de acţiuni pentru situaţiile dinaintea competiţiilor. Este necesar pentru o adaptare mai rapidă la situaţie și se bazează pe reamintirea unor momente de excelenţă din cariera antrenorului. Momentele bune se pot sumariza în niște reguli care se vor aplica înaintea competiţiilor. Pare un lucru simplu, dar credem că destul de puţini antrenori fac acest exerciţiu.
  • O idee clară cu privire la ceea ce se cere fiecărui sportiv. Antrenorii de succes cunosc plusurile și minusurile fiecărui sportiv și își vor orienta interacţiunile astfel încât să apară cele mai potrivite comportamente. Pare o idee simplă, dar frecvent, sub presiunea competiţiei antrenorii nu mai au timp să-și clarifice ceea ce vor să vadă la fiecare sportiv.
  • Este bine să se facă ceea ce în mod normal se face. De multe ori antrenorii se plâng că în marile competiţii lucrurile se desfășoară diferit ca și de obicei. Aceste diferenţe îi fac să se simtă inconfortabil și în afara  rutinelor obișnuite. Din păcate, antrenorii aleg să schimbe lucruri în marile competiţii și acest lucru este o greșeală frecventă. Din moment ce antrenorul a ajuns în finala unei competiţii, probabil că a gestionat bine ultimele minute de dinaintea acesteia. De ce să schimbe ceva chiar acum? O excepţie ar fi, și anume, dacă observă că programul normal nu funcţionează. Totuși, dacă un program funcţionează, este bine ca antrenorii să  continue în același mod. Sportivii agrează rutinele, pentru că dezvoltă încrederea și certitudinea, reducând nevoia unor decizii în ziua competiţiei.
  • Individualizare. Unii sportivii au nevoie să fie energizaţi. Alţii au nevoie de calm, unii vor să-și limpezească gândurile, mulţi au nevoie de informaţii tehnice. Cea mai bună cale prin care antrenorul află nevoile fiecărui jucător este o discuţie individuală cu aceștia. Astfel se pot afla nevoile jucătorilor concretizate prin gânduri, emoţii, comportamente și interacţiuni cu antrenorul.

Marius Crăciun – psiholog sportiv

Comments

comments