Mindfulness: creșterea performanței sportive și reducerea anxietății precompetiționale

Mindfulness este o tehnică prin care acordăm atenție și vedem clar ce se întâmplă în viața noastră. Devenim din ce în ce mai conștienți de ceea ce gândim, de starea noastră de spirit și de modul în care ne simțim în corpul nostru. Această conștientizare a ceea ce se întâmplă de fapt în noi și în jurul nostru, într-un anumit moment, creează un spațiu pentru a recunoaște și a lua în considerare reacțiile noastre automate. Mindfulness ne oferă șansa de a răspunde la evenimentele de zi cu zi într-un mod mai creativ și mai eficient.

Cultivarea conștientă a atenției nu va elimina presiunile sau surprizele vieții, însă practica mindfulness ne va ajuta să găsim acel spațiu interior si claritate, ducându-ne mai aproape de alegerea modului în care vrem să ne trăim viața.

Jon Kabat-Zinn, profesor la Universitatea de Medicină din Massachusetts a introdus practica mindfulness în practica medicală și psihologică, el fiind și fondatorul cursului de reducere a stresului bazat pe cultivarea atenției conștiente (MBSR).

Sportivii își petrec foarte mult timp pentru a se pregăti fizic și mental în speranța că își vor îmbunătăți performanțele. Cu toate astea, mulți dintre ei nu sunt constanți în performanța lor datorită anxietății, lipsei de încredere și altor bariere. Mulți sportivi se preocupă de greșelile din trecut sau se îngrijorează privind în viitor, pierzându-și focalizarea asupra situațiilor curente. Ei se concentrează asupra gândurilor și trăirilor interne, în loc să fie pe de-a întregul imersați în momentul prezent. Sportivii pe deplin conștienți (mindful) sunt ancorați în prezent și în acceptarea stimulilor interni și externi ceea ce le permite să își dirijeze atenția și energia asupra performanței lor. Starea de minfulness sau ancorarea în prezent, de acceptare necondiționată, fără a judeca, ajută sportivii să își îmbunătățească concentrarea, contribuind la creșterea performanței. Mindfulness-ul poate ajuta sportivii să simtă satisfacție în sportul practicat, ceea ce va reduce posibilitatea de burnout.

În numărul viitor vom prezenta relația dintre mindfulness și performanța sportivă precum și intervenții bazate pe această metodă.

dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments