Am urmărit cu interes Olimpiada pandemica, descoperind multe surse de inspirație oferite de marii sportivi de elită. Chiar dacă competițiile s-au desfășurat fără spectatori, spectacolul sportiv a fost de excepție. Dincolo de rezultate, Olimpiada ne-a dezvăluit ceva diferit: importanța sănătății mintale.
Atunci când Simone Biles s-a retras de la probele de gimnastică ne-a oferit o focusare fără precedent asupra provocărilor psihologice cu care se confruntă sportivii de elită. Una din cele mai mari sportive ale planetei a acordat prioritate sănătății mintale față de performanța obținută cu orice preț. „Există în viață ceva mai de preț decât gimnastica” spune sportiva. După decizia de a abandona, ea a revenit la proba de bârna și a obținut medalia de bronz. „Consider că este una din marile mele victorii” – a spus sportiva.
Problemele de sănătate mintală au fost în centrul atenției la ultimele evenimente sportive de importanță majoră.
Biles spunea că a fost influențată de Naomi Osaka, jucătoarea de tenis japoneză care s-a retras de la Roland Garros pentru a-și trata anxietatea și depresia. Blocajele mintale pot fi înlăturate prin ajutor de specialitate din partea unui psiholog. Ciclistul Mark Cavendish își face o revenire spectaculoasă în Turul Franței după ce a depășit o stare depresivă.
În ultimul timp avem tot mai multe mărturii din patea sportivilor care până acum nu au avut curajul să-și dezvăluie vulnerabilitățile. Fotbalistul britanic Tyrone Mings a suscitat atenția presei atunci când a dezvăluit problemele sale mintale generate de selectia sa în echipa națională pentru Euro 2020.
„Am lucrat mult la starea mea mintală cu un psiholog” , „ Am învățat o serie de mecanisme coping – tehnicii de respirație, meditație, cum să rămân în prezent. Să nu mai las subconștientul să mă domine” , spune Ming.
În ziua de astăzi vedetele din sport trebuie să facă față unei presiuni nemaipomenite, nu numai pentru a performa în teren sau din zona social media, dar și din preocuparea pentru statut sau zona de bussines. „La sfârșitul unei zile, noi nu avem numai antrenamente, suntem ființe umane, apar multe probleme pe care vrem să le rezolvăm la fel de bine ca și în sport” spune Simone Biles.
Performerii de top nu sunt supra – oameni. Ei sunt ființe umane, la fel ca și noi, au momentele lor de fragilitate. Mai mult ca oricând, spun psihologii sportivi, istoria de viață a sportivilor de elită poate fi o lecție pentru oamenii obișnuiți.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv