Urmare din numărul trecut.
Emma Raducanu a apărut de nicăieri la Wimbledon, învingând o serie de jucătoare mai bine cotate, stârnind admirația lumii întregi. Urma să joace pe terenul central împotriva Ajlei Tomljanović din Australia, dar sportiva de 18 ani a suferit de amețeli, dificultăți de respirație și s-a retras . „Am simțit că întreaga experiența m-a coplești” , a spus ea mai târziu.
Probleme de sănătate mintală ale sportivilor au devenit subiecte de primă pagină în Anglia, stimulate de voci cum ar fi prințul Harry sau fotbalistul Marcus Rashford care au adus această problemă în atenția opiniei publice. Rashford, care a ratat un penalty la Euro 2020 în finala împotriva Italiei, a trimis un mesaj de suport pentru Raducanu după retragerea ei de la Wimbledon, declarând că el însuși a avut simptome similare într-un meci under-16 cu echipa națională.
Ce putem învăța din aceste momente de presiune extremă și cum putem aplica aceste lecții pentru a face față provocărilor din viețile noastre ?
Psihologii au indentificat patru abilități de bază aplicabile în performanța sportivă dar și în viața cotidiana. Ele pot fi folositoare când un jucător execută un penalty sau chiar în situațiile când, de exemplu, ai frică de zborul cu avionul.
În primul rând este necesar să rupem obiectivele mari, amenințătoare, în obiective mai mici, mai usor de atins. Pentru persoana care are frică de zbor, obiectivul intermediar ar fi să își propună să ajungă la poarta de îmbarcare. Pentru fotbalistul care execută un penalty sacina simplificată ar fi să își așeze mingea în punctul cu var și să-și regleze respirația.
În al doilea rând este vorba de autodialogul pozitiv. Să îți spui „Pot să reușesc”, „Am reușit și în alte dăți, înseamnă că reușesc și acum”. Mo Farah campion european la 10000 metri în 2011 vorbea de trăirile lui care îl făceau să se simtă lipsit de valoare în perioada de început. „Totdeauna am dorit să câștig, dar o parte din gândurile mele îmi spuneau: adversarii sunt mai buni decât mine și în final veneam pe locul 3 sau 4”. Victoria de la Europenele din 2011 i-a dat multă încredere și l-a determinat să adauge la auodialogul său „mă simt ca și cum as fi o armă puternică ….Controlez situația” La Olimpiada de la Tokyo, discobolul suedez Daniel Ståhl a devenit cunoscut prin autodialogul său exotic: „Sunt un viking suedez!”.
În al treilea rând: vizualizarea. Este esențial pentru încrederea în sine să fii capabil să te imaginezi realizându-ți obiectivele. Astfel fotbalistul mai sus amintit să fie capabil să se imagineze înscriind lovitura de la 11 metri, persoana cu fobie să se vizualizeze trecând calm printre portile aeroportului. În final exercițiile de relaxare: abilitatea învățată de a reduce activarea crescută la un nivel care permite functionarea optimă cerută de sarcina. Sunt exerciții relativ simple de relaxare prin respirație, relaxare musculară sau chiar meditație.
Va urma…
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv