La ce să te gândești înainte de competiție

O bună pregătire a competiției începe cu o zi înainte ca ea să înceapă. Lipsa unei pregătiri corespunzătoare duce la rezultate nesatisfăcătoare. Pregătirea fizică nu este suficientă, din această cauză ar trebui să ne întrebăm: La ce ar trebui să se gândească sportivii înainte de competiție? Sunt anumite gânduri mai folositoare decât altele? Pot sportivii să performeze mai bine în funcție de ceea ce gândesc înainte de competiție? Am trecut în revistă cele mai noi cercetări în domeniul psihologiei sportului și am găsit 7 sfaturi care ajută sportivii să își formeze o atitudine potrivită înaintea unei competiții.

1. Imageria pozitivă
Vizualizarea unei performanțe de succes duce la creșterea încrederii și la reglarea emoțională. În aceste cazuri, imaginile sunt mai folositoare decât cuvintele, altfel spus au un efect mai bun în scăderea anxietății și reglarea dispozițiilor afective decât cuvintele pe care ți le spui. Este total diferit de visarea cu ochii deschiși care poate avea efect negativ asupra realizării obiectivelor și învingerea obstacolelor pe care le întâlnești. Este vorba aici de a gândi pozitiv prin imagini asupra competiției care te așteaptă, lucru care te va ajuta să-ți reglezi dispoziția emoțională. Cum să realizezi o vizualizare corectă este subiectul unor alte articole publicate de mine.

2. Amintește-ți de reușitele tale.
Să te gândești la experiențele pozitive anterioare ajută la creșterea încrederii. Mai mult, ar trebui să te gândești la ceea ce te-a ajutat să obții o performanță bună și ce poți face în viitor. Te-ar putea ajuta răspunsul la următoarele întrebări:

• Care sunt trei lucruri bune pe care le-ai făcut?
• Care sunt trei lucruri pe care le vei face mai bine?
• Ce vei face diferit de data asta?

3. Fii conștient la cât de bine te-ai pregătit
Cât de bine ești pregătit pentru o sarcină, este o importantă sursă de încredere. Să îți amintești câtă muncă și efort ai depus înainte de competiție, îți va da mai multă încredere și control asupra performanței viitoare.

4. Concentrează-te asupra ta și evită comparația cu ceilalți
Când sportivii se compară cu alții, încrederea lor va depinde de cei din jurul lor și nu se vor simți în control. Acst lucru este stresant și crește frica de eșec. Dimpotrivă, focusarea pe ei înșiși, pe ceea ce pot controla, crește încrederea. Ar trebui să se concentreze pe proces și pe ceea ce vor să realizeze când sunt în competiție. O modalitate ușoară de a face acest lucru este răspunsul la următoarele întrebări:

• Ce aș dori să realizez astăzi?
• Trei lucruri de care am nevoie pentru a realiza ceea ce mi-am propus?

5. Amintește-ți cum ai depășit situațiile dificile
Modul în care ai depășit dificultățile trecute ajută să rezolvi provocările viitoare. Iată un număr de strategii simple care te vor ajuta să obții rezultate:

• Gândește-te la greutățile din trecut și ce anume te-a ajutat să le depășești.
• Ce ai învățat din aceste situații?
• Cine te-a ajutat să depășești dificultățile prin care ai trecut?

6. Consideră competiția o provocare, nu o amenințare
Dacă percepi o situație ca și o amenințare, mai mult ca sigur îți va provoca stres. Sportivii care interpretează un eveniment ca fiind o provocare, vor avea mai mult succes. În loc să te gândești la consecințe potențial negative ale eșecului, privește competiția ca o oportunitate de a reuși. Stresul crescut cauzat de focalizarea pe ce ar putea merge rău, va altera calitatea somnului din pre-ziua competiției.

7. Calitatea somnului contează
Dacă vei aplica cu strictețe sfaturile de mai sus, cu siguranță somnul tău va fi mai liniștit și mai odihnitor. Somnul bun va îmbunăți creativitatea, concentrarea, memoria și capacitatea de rezolvare a problemelor.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments