INTERVIU | Gianina Andreica: „E cea mai bună performanță a băieților”

Secția de judo a Clubului Sportiv Universitatea Cluj a participat la Finala Campionatului Național pe Echipe, care s-a desfășurat la Brașov în perioada 6-7 octombrie. La această competiție echipa A feminin a ieșit campioană națională, echipa B a luat argintul, iar echipa A masculin s-a clasat pe locul 2. Doamna antrenor Gianina Andreica a vorbit despre această finală, dar și despre mobilizarea băieților care i-a făcut să cucerească argintul.

Sunteți mulțumită de performanța băieților?
Echipa de băieți nu e înființată de mult timp și o performanță de genul acesta e destul de apreciată, din punctul nostru de vedere. Noi ne-am dus cu echipa pe care o aveam, fără să facem un împrumut de sportivi, cu gândul să participăm, iar dacă ajungem pe podium e perfect. Băieții nu s-au mulțumit să ajungă în finală, ci au vrut să iasă campioni. S-au mobilizat și au reușit cea mai bună performanță. Locul 1 a fost câștigat de Brașov, care are performanțe foarte bune de mult timp și e o tradiție să câștige. Meciul dintre noi și Brașov a fost echilibrat.

De ce nu ați împrumutat sportivi?
Sunt echipe care fac împrumuturi, care aduc sportivi. Ai voie să aduci trei sportivi din străinătate, dar costă mult. Nu ne permitem să investim și nici nu dorim. Ne dorim ca echipa să fie formată din sportivii noștri, în care noi să investim. Banii pe care îi dau la un sportiv să lupte pentru echipa mea, mai bine îi folosesc în scopul participării la o competiție cu cei pe care îi am în sală.

V-ați așteptat ca băieții să câștige medalia de argint?
Trebuie să recunoaștem că nu ne-am așteptat ca băieții să ajungă în finală și satisfacția a fost mult mai mare. Clujul a excelat la masculin. Noi nu ne-am dorit, neapărat, să facem echipă de băieți, dar ei au cerut să vină la Cluj. Au văzut performanța fetelor de ani de zile și încet-încet au venit. Dacă aici s-a făcut performanță la fete înseamnă că și la băieți se poate. Pentru noi prima oară a fost ceva de genul „hai să nu ne complicăm cu băieții, nu are rost”, dar au venit la facultate și atunci combină planul profesional cu sportul. Și așa am ajuns să avem o echipă de finală. La cadeți U18 am ieșit campioni, tot așa. Cred că și ideea „noi suntem de la Cluj nu ne permitem să pierdem” i-a mobilizat pe băieți. E o chestie de onoare, de mândrie, cum să ne dezamăgim antrenorii, orașul, echipa. E o tradiție dintotdeauna ca performnața să fie prezentă în Cluj. Avem sportivi la toate categoriile, dar nu de excepție. Avem două-trei categorii cu care să poți să spui „da, cu ei merg la sigur”, dar așa s-au mobilizat încât azi suntem campioni la cadeți și vicecampioni la seniori. Aproape cu aceeași echipă participăm și la Campionatul Național pe Echipe U21 care se va ține la Cluj.

Cum s-a văzut finala de pe margine?
De fiecare dată am aceleași emoții pentru că nu știi niciodată când vine cineva cu o echipă care ar putea să te bată. La judo, dacă nu ești atent ai pierdut meciul într-o fracțiune de secundă. Deci nu te poate ajuta altcineva. Dacă tu ai pierdut meciul, deja e 1-0 pentru ei și nu îți permiți. Cu echipa a doua feminin am avut un meci strâns contra Rapidului. Nu am avut nici o emoție când am intrat pe saltea, dar când am văzut că meciurile sunt strânse au apărut emoțiile. Rapidul ne-a suprins și era foarte puțin să pierdem. Uneori nu trebuie să le spun nimic fetelor. Ele îmi văd fața și atunci își dau seama că dacă pierdem meciul acela e grav. La judo nu ai voie să vorbești tot timpul meciului, doar când e mate. Mate înseamnă că te oprești pentru câteva secunde și atunci ai voie să dai informații. Uneori nu apuc în acele câteva secunde să spun tot, iar o figură a feței e suficient să înțeleagă că trebuie să câștige meciul.

Cum s-a desfășurat finala?
Au fost cinci meciuri în care s-au luptat fiecare cu fiecare. Cel mai strâns meci a fost între echipele feminine, A și B, ale Clujului. Echipa B e destul de echilibrată și nu își dorește să piardă, adică vrea să câștige aurul dar nu întotdeauna reușește. B este echipa compusă din mai multe junioare,care se bate cu echipa A de senioare de la egal la egal. Pe saltea suntem adversari, iar când ieșim suntem prieteni.

Cum a fost competiția per total?
Finala a fost de excepție, din toate punctele de vedere. Nu ne-am așteptat la organizarea care a fost. A fost undeva la un Grand Prix. Totul a fost la superlativ și ți-a dat o emoție plăcută pe care o trăiești la Campionatul European, Mondial. Am felicitat organizatorii, care au făcut totul cu sufletul. A fost foarte frumos.

Care sunt următoarele competiții la care veți participa?
Cu o parte dintre fete mergem marți, 17 octombrie, la Campionatul Mondial de Juniori și nu avem obiective foarte îndrăznețe. Vrem să cucerim o medalie, dacă reușim. E foarte greu și noi acum suntem într-un schimb de generații. E greu să ajungem sus. După aceea, avem Campionatul European de Tineret. Eu numesc obiective Campionatul European și Mondial. Campionatele Naționale sunt așa de verificare, pentru moral. Vom face echipă la U21 și de fete și de băieți. Noi mergem să ne batem și ei știu că dacă ne batem bine în ziua respectivă suntem campioni.

Comments

comments