Îndrăznește să fii!

 Sabina Miclea este componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data și a fost componentă a lotului național. Este absolventă a facultăților de Psihologie și de Kinetoterapie din Cluj.

Sabina Miclea este componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data și a fost componentă a lotului național. Este absolventă a facultăților de Psihologie și de Kinetoterapie din Cluj.

Mi s-a întâmplat de multe ori să mă simt foarte pregătită din punct de vedere fizic, tehnic și tactic pentru un meci și totuși să fiu trădată de propriile emoții, anxietăți și o frică aproape paralizantă de eșec.

Suntem învățați și ghidați să fim într un fel sau altul, să tindem spre perfecțiune, să fim cei mai buni și de multe ori suntem comparați cu alte persoane. Într-adevăr, aceste lucruri pot reprezenta o sursă de motivație, dar în același timp ne asigură o reală suferință, neîncredere și o continuă luptă interioară. Tocmai această frică de eșec și greșeli în general și faptul că m-am raportat o lungă perioadă de timp la propria persoană bazându-mă mai mult decât ar fi trebuit pe părerea celor din jurul meu și evaluându-mă pe baza unor criterii din exterior nu m-au ajutat deloc, dimpotrivă, mi-a asigurat o stare de disconfort și o anxietate continuă.

Am realizat între timp și nu mi-a fost deloc ușor, că este în regulă să greșesc, să iau decizii care se dovedesc a nu fi mereu cele mai potrivite, atât în sala de sport, cât și înafara ei. Chiar și în timpul unui meci se poate întâmpla să am o prestație mai slabă, sub așteptările mele și a celor din jur și provocarea este să integrez aceste momente ca fiind parte din parcursul meu profesional. Cu toții ne dorim ca lucrurile sa meargă așa cum am plănuit, dar acest lucru de multe ori nu este posibil.

Ar fi ideal dacă am putea să ne acceptăm umanitatea, implicit imperfecțiunea și vulnerabilitatea ce ne caracterizează. Putem învăța să folosim greșelile și momentele mai puțin reușite pentru a crea o bază în ceea ce privește o viitoare „construcție” a propriei persoane și cariere. Toate aceste elemente pe care de multe ori tindem să nu le acceptăm și le respingem fac parte din noi și consider că și cariera unui sportiv reprezintă suma momentelor încununate de succes și a celor despre care nouă nu ne place să pomenim…

Tot ceea ce căutăm se află deja în noi. Poate nu ne-a învățat nimeni cum să îmbrățișăm părțile noastre întunecate, dar atâta timp cât suntem în viață ne putem crea, descoperi, căuta și învăța… Am putea deveni suficient de liberi, astfel încât greșeala și imperfecțiunea să nu mai fie privite ca niște piedici ci, mai degrabă, niște trepte către un viitor diferit, poate mai asumat și conștient.

Hai să fim, pur și simplu, să ne bucurăm de cea mai importantă cursă la care mă pot gândi și anume… VIAȚA!

Comments

comments