1. Presiune sau provocare: o chestiune de percepție
Primul lucru care ar putea ajuta în gestionarea situațiilor de presiune este verificarea și schimbarea percepției despre cum este privită situația. De exemplu, un sportiv poate privi competiția ca și risc de a pierde sau a se face de rușine. Acest gând apare frecvent când se confruntă cu un adversar mai slab cotat. Unii sportivi se bucură de provocarea oferită de competiție, în timp ce alții văd doar potențialul negativ al situațiilor tensionate. Bucurați-vă de provocarea oferită de situația sportivă!
2. De ce jucăm? De ce suntem în competiție?
Când ne confruntăm cu o situație pe care o percepem ca fiind presantă, ar fi bine să ne reamintim în primul rând de ce participăm și de ce suntem în competiție. Sportivii tind să uite motivul pentru care joacă, miza devine uriașă în mintea lor și doar victoria contează. Chiar dacă rezultatul este foarte important în sportul profesionist, focalizarea doar pe victorie, mai mult decât pe evoluția din teren, duce la o creștere a presiunii. Reamintește-ți pentru ce joci, ce vrei să faci – să iei parte la meciuri memorabile, să te confrunți cu cei mai buni sportivi, să joci în fața mulțimilor, în momentele de excepție – sunt câteva motive pe care e bine să le iei în seamă.
3. Nu ești perfect
Nu gândi că vei evolua întotdeauna perfect și nu vei face greșeli. Nu te gândi că trebuie să evoluezi mai bine decât de obicei. Mulți sportivi vor evolua sub standardul lor în situații de presiune pentru că ei cred că trebuie să evolueaze mai bine decât la antrenament. Nivelul crescut de adrenalină din competițiile mari poate crește performanța sportivilor dacă sunt calmi și nu se află sub presiune, aceștia tind doar să repete ceea ce fac zi de zi cu ocazia evenimentelor sportive majore. Acesta este marele secret. Poate că este de ajuns să vă revizuiți nivelul performanței de la antrenamente și dacă este cazul să creșteți intensitatea pregătirii.
4. Pregătirea
Încrederea vine din pregătirea la antrenamente. Dacă știi că ai făcut tot ce poți pentru a te pregăti, ești mai puțin susceptibil să fii sub presiune. Trebuie să fii capabil să îți izolezi gândurile de performanța ta. Din păcate, poți fi cel mai bine pregătit sportiv din lume, dacă nu poți gestiona sursele de stres, detailate anterior, nu vei putea performa la nivel maxim. În unele cazuri poți să câștigi, dar de ce să nu lucrezi la sursele potențiale de presiune și să dezvolți strategii de „coping”? O abordare psihologică bună ar fi să ai un plan specific și să-l urmezi cu strictețe. Nu este vorba doar să fii pozitiv. Să știi să abordezi fiecare situație, să știi cum să răspunzi, să adaptezi, să schimbi, îți vor da încredere că ești bine pregătit. Deci, fă un plan și ține-te de el!
Va urma.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv