În numerele trecute am început să prezentăm câteva tehnici menite să reducă presiunea pe care sportivii o resimt în competiții.
12. Joacă precum modelul tău
Întreabă-te cum ar rezolva situația de joc sportivul tău favorit. Cum ar reacționa el la o greșeală sau la o decizie eronata a arbitrului? Acționând ca un profesionist sau ca un coleg pe care îl admiri, îți oferă oportunitatea de a evoluat cât se poate de bine.
13 . Adresează-ți întrebări corecte
Calitatea întrebărilor pe care ți le pui, vor reflecta calitatea performanței tale, deci formulează doar întrebări potrivite.
Exemple de întrebări nepotrivite:
„Cum am putut să fac așa ceva?”, „Ce naiba se întâmplă?” sau „Cum e posibil să decidă așa?” sunt întrebări care nu favorizează intrarea într-o zonă a performanței optime.
Exemple de întrebări potrivite:
„Cum aș putea câștiga punctul ăsta?/ Ce tehnică să folosesc pentru a-mi învinge adversarul?/ Sunt destul de puternic mintal astăzi?/ Planul meu funcționează?/ Ar trebui să schimb ceva?” pot fi întrebări mai pertinente care pot fi folosite!
14. Dezvoltă o atitudine „fără scuze”
Nu îți justifica nereușitele. Fără „dacă” sau „era bine să”. Analizează ce ai greșit și pune în aplicare la următorul meci sau antrenament. Niciodată să nu spui „Aș fi putut câștiga dacă…”, „Aș fi putut să îl înving dacă…”. Nu te uita după scuze. Intră în teren și joacă. Analizează și învață.
15. Fii atent la ce te concentrezi
Trăirile tale sunt o reflexie a înțelesurilor pe care le dai unei situații. Dacă vezi o situație ca fiind amenințătoare și te simți anxios, privește-o ca pe o provocare și te vei simți activat!
16. Dobândește experiență din situațiile întâlnite
Experiența câștigată din situațiile dificile în care te pui în mod intenționat, este de neprețuit. De exemplu, un tânăr tenismen de perspectivă va căpăta o experiența formidabilă dacă primește un wild card prin care accede într-o competiție majoră. El trebuie să înțeleagă că fiecare moment petrecut la un nivel superior îi va da oportunitatea să-și demonstreze abilitățile și să se provoace pentru a trece la un nivel superior. Indiferent de rezultat, va deveni un jucător mai bun dacă va analiza și va învăța din această experiență.
17. Învață din experiența antrenorului și a staff-lui
Este important să ai un colectiv de antrenori care stăpânește situația și nu dezvoltă anxietate în situațiile de presiune. În majoritatea situațiilor, sportivul nu are această opțiune; în aceste cazuri sportivul trebuie să dezvolte strategii de adaptare la situație și să accepte maniera de conducere care îi este impusă.
Va urma
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv