În numerele trecute am început să prezentăm câteva tehnici menite să reducă presiunea pe care sportivii o resimt în competiții.
7. Alege atitudinea corectă
Alegând o atitudine pozitivă față de situație te va ajuta să-ți îmbunățești performanța. Dacă te simți apăsat de importanța competiției, modifică fiziologia (limbajul corporal/ respirația, etc.), focusul atențional (la ce te gândești) și autodialogul – ce îți spui ție. Schimbând perspectiva („este doar un meci de tenis – Iubesc competiția!”) și hotărând să dai tot ce ai mai bun, indiferent ce se va întâmpla, îți veioferi ție cele mai bune șanse să evoluezi cât de bine poți.
Trei lucruri de schimbat pentru a rămane încrezător în competiție:
• Modifică fiziologia
• Modifică focusul atențional
• Modifică autodialogul pe care îl porți cu tine.
Primul lucru de ținut minte este că fără presiune nu există performanță! Presiunea, înseamnă în mod normal să fii unde dorești să fii! Trebuie doar să-ți modifici perspectiva, de exemplu:
„Sunt favoritul numărul 1” devine… „grozav.. este ceea ce mi-am dorit”;
“Mă aștept să câștig” devine … “Fantastic, îmi amintește de vremurile când mă așteptam să pierd!”
Fiecare sportiv folosește diferite strategii particulare pentru a gestiona mai bine presiunea.
8. Luptă pentru fiecare minge sau situație
Luptă să rămâi în meci – pentru fiecare punct. Ține minte, nu este necesar să lupți împotriva adversarului – te interesează doar mingea, punctul. Nu o lua în mod personal. Poți spune, „dacă vei ajunge să mă învingi, va trebui să muncești enorm pentru asta”. Nu îți subestima forța interioară și dorința de a face tot ce trebuie pentru a avea oportunitatea să câștigi.
9. Fă doar ce ai de făcut – JUST DO IT!
Unii sportivi intră în competiție și doar fac ce trebuie, încercând să rezolve situațiile și nu se gândesc prea mult la alte lucruri. Acești sportivi au încredere în ce au învățat la antrenamente, își fixează obiective, dar se și relaxează în momentele potrivite. Ei lasă lucrurile să se întâmple. În general, aceste situații se întâmplă când sportivii sunt în formă și au încredere în ei. Dacă înveți să lași lucrurile „să se întâmple” și ai încredere în jocul tău pentru că știi că te-ai antrenat mult, poate fi o modalitate de a reduce stresul din situațiile cu presiune mare.
10. Gândește-te la proces (în manieră de tehnică)
Te poți focaliza pe aspecte tehnice ale jocului tău, de ex. în tenis, poziția picioarelor sau cum întinzi brațul.
11. Concentrează-te pe ceva specific
Fiind atent la ceva foarte specific, ce trebuie să faci, vei reuși două lucruri:
(1) mintea se va concentra pe ceva relevant oferindu-ți oportunitatea să evoluezi cât de bine poți, și
(2) nu te vei mai gândi la lucruri irelevante sau la stimuli distractori.
Un jucător de tenis se poate concentra pe sunetul mingii, pe traiectoria ei, sau pe unghiul descris de minge când atinge suprafața de joc; un fotbalist se poate concentra pe traiectoria mingii, atunci când pasează.
Va urma.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv