Ghid pentru a crește performanța în condiții de presiune (2)

În numărul trecut am început să prezentăm câteva sfaturi menite să reducă presiunea pe care sportivii o resimt în competiții.

5. Controlează ce poți controla
Una din cele mai eficiente căi de a gestiona situațiile potențiale de presiune este să te focalizezi pe lucrurile pe care le poți controla. Focalizarea pe situații pe care nu le pot controla cauzează frustrare și anxietate. Cele mai importante surse primare ale presiunii sunt: (1) rezultatul și (2) adversarii; îngrijorarea cu privire la rezultat poate cauza interferențe și poate afecta performanța, mai ales în meciurile decisive. Îngrijorările față de adversar, fie că este mai slab cotat sau mai bun, au același efect negativ.

Focalizându-te pe ce poți controla, vei fi în avantaj în mai multe moduri. În primul rând, dacă poți controla situația, vei fi capabil să gândești pozitiv despre ce ai de făcut și cum vei face acest lucru. În al doilea rând, gândind despre ceva care este sub controlul tău, vei avea mai puțin timp să te focalizezi asupra lucrurilor pe care nu le poți controla, care vor interfera cu performanța ta.

Ține minte, nu poți controla rezultatul, adversarul, media, fanii, antrenorul sau staff-ul tehnic. Poți avea un efect asupra acestor factori și te poți focusa pe modul cum răspunzi la influența acestora. Poți controla (1) fiziologia ta (cum te simți), (2) focusarea (decizi la ce să fii atent) și (3) autodialogul (ce îți spui ție). Efortul, atitudinea, răspunsurile la solicitările din mediu și nivelul tăriei mintale, sunt lucruri asupra cărora poți deține controlul.

6. Ancorarea în prezent
Presiunea se generează din gândurile despre ce se va putea întâmpla în viitor (Trebuie să câștig meciul/ să joc bine) și ce s-a întâmplat în trecut, în mod specific erori și evenimente negative; în mod ironic, îngrijorarea privind anumite situații crește șansa ca evenimentele să se producă din nou. Una din cele mai bune modalități de a gestiona presiunea este de a privi situația ca și o provocare, să faci tot ce poți pentru a depăși dificultățile în manieră pozitivă.

Dacă ești cu un picior în trecut („Cum am putut să iau o decizie atât de rea?”) și cu altul în viitor („Aș putea pierde meciul ăsta”), nu te poți concentra la singurul lucru care contează, ceea ce se întâmplă ACUM. Deci, când dai de greu, minimalizează gândurile cu privire la ce s-a întâmplat sau ce se va întâmpla în viitor și întreabă-te un singur lucru: „Ce pot să fac ACUM pentru a face diferența?”

Va urma…

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments