Sportivii își dezvoltă anumite abilități psihologice și rutine pe parcursul antrenamentelor și competițiilor care ajută să facă față multor provocări. De exemplu, accidentarea sportivă, lucru care nu este ceva neobișnuit, cere sportivilor să fie rezilienți și să-și mobilizeze resursele psihologice pentru a se adapta la acest scenariu innopinat. Gestionarea emoțiilor, a învăța acceptarea și compasiunea, vizualizarea, sunt tehnici care pot fi utilizate de sportivi pentru a se adapta și a se dezvolta personal în această perioadă de restricții și amânare a competițiilor.
(1) Conectare socială
Să rămâi conectat social cu colegii, partenerii de antrenament, staful tehnic, chiar și cu comunitatea mai largă a sportivilor, generează stare de bine. Este recomandabil ca sportivii să creeze grupuri pe rețelele sociale cu colegii și staful tehnic pentru a împărtăși progresele din pregătire și chiar îngrijorările lor. Ar fi bine ca aceste conectări să se facă de mai multe ori pe săptămână la o anumită oră stabilită. A rămâne conectat cu comunitatea sportivă prin rețelele sociale ajută sportivii să înțeleagă întreaga paletă a răspunsurilor emoționale generate de restricțiile curente. Poate ajuta la procesarea mai bună a răspunsurilor emoționale și la normalizarea acestora. Necesită timp pentru a gestiona aceste lucruri și fiecare este unic în procedurile lui de coping.
(2) Activități în afara locuinței
Exercițiile în aer liber, în natură, au beneficii incontestabile față de cele efectuate în casă. Ele ajută la reducerea anxietății și la îmbunătățirea dispoziției. Dacă există acest privilegiu (de ex. curte) sportivii se pot ajuta de imaginile unor experiențe trecute din natură care evocă emoții pozitive.
(3) Vizualizarea
A-ți imagina un viitor pozitiv, de după epidemie, să te gândești ce vei face în 2021, este o strategie bună pentru a găsi o perspectivă optimistă. Se pot menține obiectivele de lungă durată, ele nu s-au pierdut sunt doar amânate. Pentru cei care amânarea competițiilor înseamnă terminarea carierei (datorită vârstei), ar trebui să caute ajutor la un psiholog sportiv pentru a-și planifica rolurile viitoare (ex. antrenor), asigurându-și tranziția.
(4) Identificarea
O paletă largă de răspunsuri emoționale legate de incertitudinile cu privire la sănătate, viitor, sport , etc., sunt normale în acest context. A fi conștient de emoțiile neplăcute, poate să te facă să le accepți mai ușor și să le gestionezi. La modul ideal, sportivii ar fi bine să identifice emoțiile pe care le trăiesc și să țină un jurnal în care să menționeze evenimentele care crează aceste emoții. Identificarea și acceptarea emoțiilor cresc capacitatea noastră de reziliență și mențin starea de bine. De asemenea, contagiunea emoțională, modul în care trăirile sunt împărtășite într-un grup, sunt elementul hotărâtor. Sportivii care își împărtășesc emoțiile își vor putea mai bine procesa răspunsurile emoționale, reușind în final, să dezvolte un răspuns pozitiv și adaptativ.
(5) Descoperă
Sportivii pot beneficia de această oportunitate pentru a-și dezvolta unele abilități, atât fizice, tehnice cât și psihologice (imageria mentală, etc.), sau să învețe ceva absolut nou, fără legătură cu mediul sportiv. Cursurile online, de exemplu, oferă traininguri pe diferite subiecte, cum ar fi reziliența, mindfulness, stare de bine și sănătate mintală.
(6) Recuperarea
Refacerea prin somn, relaxare, nutriție sănătoasă și angajarea în hobby-uri plăcute, pot oferi spațiu sportivilor pentru a se adapta în perioada pandemiei. Restrângeți timpul în care vă uitați la stiri, urmărind să instituiți noi rutine, bazate pe control personal, care să creeze o viziune mai optimistă și mai multă încredere.
Dacă sportivii pot aplica unele din aceste recomandări, ei vor câștiga controlul asupra situației, ceea ce va crește starea de bine. Sportivii la sfârșit de carieră care sunt afectați de amânarea competițiilor, cum ar fi Olimpiada, sunt o grupă de risc. Accesul la un psiholog sportiv este un imperativ pentru acest grup. Sportivii din sporturile individuale sunt mai vulnerabili decât cei din sporturile de echipă, din punct de vedere al distresului psihologic. Pentru majoritatea, situația de față poate deveni o oportunitate în a-și recalibra motivația, reseta obiectivele și a reînnoi legăturile cu prietenii și familia.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv