Despre pozitivitate în sport (II)

5) Păstraţi în suflet succesele

Când trăiţi experienţe pozitive, luaţi-vă timp să vă bucuraţi de acestea, discutând cu colegii, chiar mai multe zile după eveniment.

6) Înconjuraţi-vă de persoane pozitive

Nu este deloc plăcut să fii în compania unor persoane negativiste. Te pot demobiliza şi dacă există două sau mai multe astfel de personalităţi, poţi cădea într-o spirală descendentă de negativism şi nemulţumire. Mai rău decât să fii înconjurat de persoane negativiste este să fii tu cel care iniţiază astfel de stări.

7) Nu fiţi atât de critici cu voi înşivă

Este uşor să insişti asupra greşelilor comise, nimeni nu e perfect. Admiteţi greşeala şi învăţaţi din ea: Nu trebuie să greşeşti pentru a-ţi realiza obiectivele, dar se întâmplă. Singurul lucru pe care îl poţi face este să înveţi din greşeală şi să te concentrezi pe faza următoare pentru ca să nu se mai întâmple. Greşelile nu sunt altceva decât oportunităţi de învăţare.

8) Puneţi-vă sub semnul întrebării gândurile negative

Simţi că un gând negativ se furişează în mintea ta în timpul competiţiei? Anihilează-l încă din primele stadii, înainte să devină distructiv. Dacă gândul este prezent mai mult timp, încearcă să-l faci constructiv cu ajutorul colegilor de echipă.

9) Aminteşte-ţi de ce faci sport

Când toate lucrurile merg rău şi toţi sunt stresaţi, aminteşte-ţi de ce îţi dedici timpul pentru a face sport. Mai mult ca sigur, te implici pentru că îţi place activitatea, să petreci timp cu colegii tăi, să te bucuri cu ei de activitatea desfăşurată. Fii conştient de aceste motive şi nu lăsa ca această experienţă plăcută să se transforme în ceva neplăcut şi stresant. La sfârşitul jocului, poţi câştiga sau pierde, viaţa îşi urmează cursul, priveşte lucrurile în perspectivă, concentrează-te pe jocul care urmează.

10) Zâmbeşte, râzi şi distrează-te

Jocul merge mult mai bine dacă poţi zâmbi, simţindu-te bine. Sportul este în cele din urmă doar un joc, care este mai frumos dacă zâmbeşti, te bucuri şi savurezi experienţa. De fapt, acesta este motivul principal pentru care participi.

Un ultim sfat: dacă nu reuşeşti să te bucuri în timp ce faci sport, urmând aceste sfaturi, citeşte şi cartea noastră “Psihologia sportului pentru antrenori” http://www.psihologiasportului.ro/1874-2/?fbclid=IwAR1qk18M4VXLVzVdbGHI-E0kSsv4uNQEA9vn4daIMMdm1N0btgXGREys250

Dr. Marius Crăciun ,
psiholog sportiv

*Articol scris în urma unei conversații colocviale cu jucătorul de fotbal George Florescu, un exemplu de profesionalism şi pozitivitate.

Comments

comments