Despre eșec în sport

Milwaukee Bucks, echipa cu cele mai multe victorii din NBA pierde în față lui Miami Heat care, după rezultatele din sezonul regular, era cotată cu a doua șansă. Giannis Antetokounmpo  este întrebat de un reporter dacă rezultatul poate fi considerat un eșec. Răspunsul jucătorului, cu milioane de vizionări pe toate platformele sociale, este unul sincer, inspirațional și motivațional: “Nu există eșec în sport. Există zile mai bune și mai rele. Uneori ești capabil să obții succesul, în alte zile nu. Sunt zile când este rândul tău, în alte zile nu. Despre asta este vorba în sport. Anul acesta alții vor câștiga. Vom reveni anul viitor încercând să fim mai buni și sperăm că vom câștiga”.

Răspunsul sportivului, extrem de motivațional în special pentru sportivii tineri, care altfel și-ar pierde încrederea în fața unei nereușite, ajunge la o concluzie greșită pentru sportul profesionist: eșecul există de fapt, mai ales în sportul profesionist, unde indivizi maturi fizic și emoțional sunt plătiți cu milioane nu doar pentru a juca frumos ci pentru a învinge întrunind așteptările fanilor și întregii comunități. Cu atât de multe resurse investite, standardele pentru succes sunt dure, nemiloase, incorecte, chiar de neînțeles pentru unii.

“Eșec” este un cuvânt dur care nu prea te face să te împaci cu el. A eșua înseamnă greșit, rău, insuficient. Este greu să admiți greșeala de aceea preferăm să spunem altceva. De exemplu “nu a fost ziua mea” implică ceva temporar, mai digerabil. Dacă o persoană declară că eșecul nu există va fi mai puțin anxioasă când va încerca să atingă succesul. În lumea sportului profesionist nu mai contează etichetele pe care ți le pui – greșelile sunt disecate de media și sunt considerate nereușite mai ales în meciurile decisive. “Zilele slabe” sunt considerate blocaje, lipsă de implicare, greșeli nepermise, în special în jocurile decisive. Poți să ai un  parcurs fără greșeală tot sezonul dacă  în meciul decisiv nu dai randament, acest lucru este considerat o dezamăgire.

Este oare corect acest lucru?

În sport  și în viață nu  toate lucrurile sunt corecte, nu primim întotdeauna ce merităm. Sportul ne învață acest lucru și sportivii care se dezvoltă cu această mentalitate devin, statistic vorbind, indivizi cu mai mult succes în viață. În sport eșecul există. Trebuie să învățăm să acceptăm acest lucru și să-l depășim, dacă este posibil. Dacă vorbim de “trepte pentru succes” eșecul este una dintre ele. În concluzie răspunsul lui  Antetokounmpo, deși foarte motivațional pentru sportivii tineri, se bazează pe o concluzie greșită. Există eșecuri în sport. Important este să le acceptăm și să le punem în perspectiva potrivită.

Comments

comments