Despre așteptări

Asteptări din partea presei sportive

Majoritatea evenimentelor sportive majore, cum ar fi Campionatele Mondiale, Olimpiadele, turneele de tenis sunt larg prezentate în presa sportivă. Social media dă ocazia tuturor să-și manifeste opiniile și așteptările față de sportivi. Acest lucru cauzează un nivel crescut al așteptărilor față de performnața sportivilor. Chiar dacă sportivii sunt pe deplin încrezători în nivelul pregătirii, cerințele din partea presei pot genera multă îndoială și neliniște cu privire la posibilitatea de a împlini cerințele și așteptările celorlalți. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra nivelului de încredere și asupra calității performanței.

Așteptările fanilor

Aceste așteptări pot influența atitudinea presei și viceversa. Presa sportivă poate fi ea însăși un factor masiv de influență asupra așteptărilor fanilor. De multe ori așteptările fanilor sunt mai mari decât posibilitățile actuale ale sportivilor.

Așteptările antrenorului și ale echipei

Maniera în care antrenorul își prezintă așteptările poate avea o influență pozitivă sau poate genera presiune pentru sportivi, depinde foarte mult de relațiile din echipă și de antrenor. Dacă există un nivel crescut de respect și coeziune între membri, atunci nivelul crescut al așteptărilor poate genera o încredere mai mare la nivel individual și în cadrul echipei. Performanțele anterioare vor avea influentă covărșitoare; dacă așteptările mari au dus la rezultate anterioare bune, atunci așteptările în general, vor duce la succese viitoare. Din nefericire, și opusul este valabil. A avea nivele maxime de așteptare care nu sunt împlinite, mai mult ca sigur, nu vor genera performanțe bune.

Asteptări din partea organismelor sportive și sponsorilor

Cine sponsorizează are nivele crescute ale așteptărilor care pot duce la presiune crescută pentru a menține susținerea financiară. Depinde mult de percepția pe care sportivul o are față de sponsorizare. Dacă o percepe ca o validare a eforturilor depuse și o dovadă de încredere, șansele ca performanțele lui să crească sunt mai mari. Dacă percepe recompensa bănească ca și un control sau condiționare, poate avea efect negativ.

Așteptări din partea sinelui

În ceea ce privește expectanțele externe, sportivii pun presiune pe ei prin așteptări nerealiste. Se folosesc în mod comun expresii negative cum ar fi  “Ar trebui să nu fac….sau Trebuie să…..” când de fapt tot ce ar trebui să faci este să te focusezi pe lucruri semnificative și să accepți ce se întâmplă, de exemplu, să accepți că nu ești perfect, dar te poți pregăti mai bine pentru viitoarea competiție.

Comments

comments