Despre alimentația sportivilor, echilibru și nu numai

 Sabina Miclea este componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data și a fost componentă a lotului național. Este absolventă a facultăților de Psihologie și de Kinetoterapie din Cluj.

Sabina Miclea este componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data și a fost componentă a lotului național. Este absolventă a facultăților de Psihologie și de Kinetoterapie din Cluj.

Am citit cu toții de-a lungul timpului, probabil numeroase materiale și avem acces la o multitudine de informații cu privire la ce ar putea să însemne un stil de viață sănătos. Alimentele pe care le consumăm, efortul fizic, suplimentele alimentare adecvate, toate acestea îmbinate par să reprezinte rețeta potrivită care să ne ajute să trăim sănătos.

În teorie, pare că știm ce avem de făcut și că ar trebui să fim capabili să reușim acest lucru. Pentru sportivii de performanță alimentația corectă reprezintă un factor vital ce influențează decisiv rezultatele acestora. Știind aceste lucruri, se presupune că ar trebui să fim capabili să ajungem la un echilibru în ceea ce privește felul în care ne hrănim, ne odihnim și să fim capabili să gestionăm provocările care apar zilnic în viețile noastre.

Atingerea performanței consider că necesită mult mai mult decât un meniu alimentar corect alcătuit. Este necesar să acordăm o atenție sporită obiceiurilor și automatismelor care alcătuiesc rutina noastră zilnică. Acesta este un proces ce se află într-o continuă transformare, iar în funcție de sex, vârsta și ramura sportivă în cadrul căreia activăm, nevoile noastre sunt altele și altele.

O nutriție rațională va conduce la optimizarea performanțelor sportive. Prima condiție în acest sens constă într-un aport de calorii suficient de mare pentru a compensa deficitul de energie ce apare în urma efortului fizic susținut. Menținerea unui regim alimentar ce determină un deficit energic în cadrul antrenamentelor duce adesea la pierderea în greutate (inclusiv pierderea masei musculare), la îmbolnăviri, epuizare și implicit, la scăderea performanței.

În cazul persoanelor de sex feminin implicate în sport, s-a constatat o incidență mai mare în privința tulburărilor alimentare. Acest lucru mă duce cu gândul la ideea că pentru a ne respecta statutul de sportivi de performanță este necesar să ajungem să dobândim un anumit tip de comportamente, este necesar să ne echilibrăm și din punct de vedere alimentar, însă acest lucru consider că este strâns legat de stabilitatea noastră emoțională. Persoanele de sex feminin (dar nu exclusiv) pare că întâmpină dificultăți în acest sens pentru că au tendința de a pune mai mult accent pe imaginea corporală iar această preocupare este cea care poate produce grave dezechilibre în cazul în care devine patologică, în cazul în care nu îi este acordată atenție și în cazul în care rămâne neexplorată.

Tulburările alimentare sau cele de somn apar frecvent în rândul oamenilor. Cele alimentare presupun o alimentație în exces, înfometare sau adoptarea unei atitudini nesănătoase față de mâncare și față de greutatea corporală în general. Fie că vorbim despre anorexie sau bulimie, acestea au ca factori declanșatori schimbările majore, evenimentele traumatizante și sunt însoțite de anxietate și stări depresive. O imagine distorsionată a imaginii propriului corp, perfecționismul, tensiunea și presiunea de a evolua la un anumit nivel, sunt factori ce intervin în dezvoltarea și menținerea unei armonii interioare, viața și acele obiceiuri de care pomeneam devenind astfel o luptă. Lucrurile nu mai curg într-un mod firesc, ele devin rigide, însoțite de emoții negative constante, care ne lipsesc de energie și putem inconștient să ajungem să ne autosabotăm viața, activitatea căreia îi suntem atât de dedicați.

Atingerea echilibrului necesar dobândirii performanței presupune o muncă fantastică, o muncă susținută, în care luăm în calcul atât factorii psihici cât și psihologici, iar în materialul următor mă voi axa pe importanța pe care o are alimentația în desăvârșirea acestui proces și pe nevoile sportivilor, nevoi ce diferă atât de mult în funcție de momentul în care aceștia se află. Fie că vorbim despre un începător, un junior, sau un profesionist, familiarizarea cu elementele de bază ale nutriției sportive poate să facă diferența în privința rezultatelor ce urmează a fi obținute în timp.

Sabina Miclea
Psihoterapeut și componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data Cluj

Comments

comments