Despre alegerea obiectivelor

De multe ori, oamenii îşi trasează obiective pe termen lung fără a se focaliza îndeajuns pe prezent. Prezentul ne duce spre viitor în măsura în care suntem aici şi acum. Obiectivele de lung parcurs ne motivează şi ne ghidează, dar este nevoie de o mulţime de obiective zilnice care ne duc progresiv spre destinaţia dorită.

În călătoria spre excelenţă este mai bine să ne concentrăm energia spre lucruri mici care sunt sub controlul nostru. Să îţi creşti pregătirea fizică, nivelul abilităţilor, execuţiile şi rutinele, cu un cuvânt să fii cât poţi de bun în ziua meciului. Anumite rezultate în situaţii competiţionale nu sunt sub controlul tău – jocul competitorilor, al colegilor de echipă, prestaţia oficialilor, condiţile climatice şi terenul, sunt aspecte pe care nu le poţi controla pe deplin. Atunci când îți alegi obiective care nu sunt sub controlul tău, poţi avea frustrări mari şi anxietate.

Obiective de scurtă durată şi de lungă durată

Antrenorul tău sau chiar părinţii pot să te ajute să-ţi stabileşti obiective realiste şi provocatoare. Alegerea unor obiective de scurt parcurs cu date precise de îndeplinire te va ajuta să-ţi realizezi şi ţelurile de lungă durată. Acestea pot fi perfecţionarea unor deprinderi, îndeplinirea unor sarcini de natură fizică, cu termen relativ scurt.

Fiecare persoană de succes îşi alege obiective care îi direcţionează şi canalizează eforturile pentru a deveni mai bun. Alegerea obiectivelor este o tehnică extrem de eficientă şi ajută la creşterea performanţei sportive în patru moduri;

  • direcţionează atenţia
  • mobilizează eforturile în funcţie de cerinţele sarcinii
  • creşte persistenţa în sarcină
  • încurajează individul în a dezvolta strategii pentru atingerea obiectivelor

Principii în alegerea obiectivelor

  1. Obiective specifice, observabile şi măsurabile. A-ţi formula un obiectiv general, cum ar fi îmbunătăţirea procentajului la aruncările din acţiune (baschet) este uşor, dar devine dificil să-l îndeplineşti fără o serie de criterii specifice. A arăta cum şi când să faci anumite lucruri pot ajuta să realizezi ce ţi-ai propus. Un obiectiv măsurabil este unul pe care îl poţi cuantifica, în sensul că ştii exact cât timp îţi ia să-l realizezi.  Obiectivele observabile sunt cele care pot fi măsurate şi sunt specifice. Identificând ceea ce presupune un obiectiv general ne poate ajuta să dezvoltăm criterii specifice care sunt observabile şi măsurabile în termeni de dată sau număr de încercări.
  2. Identificaţi clar constrângerile de timp. A cere cuiva să-şi îmbunătăţească procentajul de aruncare, este ineficient atât timp cât nu se specifică o dată sau un eveniment până la care să fie realizat. Să fie realizat până la sfârşitul antrenamentului? Până la sfârşitul săptămânii? Până la sfârşitul sezonului? Obiectivele bine alese sunt cele care au limită de timp.
  3. Alege obiective de dificultate moderată. Sunt mai eficiente decât cele uşoare sau decât cele dificile pentru că obligă sportivul să tragă tare şi să se depăşească pentru a le realiza. Există şi mai multă satisfacţie atunci când sunt realizate sarcinile propuse.

Va urma…

Marius Crăciun,
psiholog sportiv

Comments

comments