Mulţi sportivi se descurcă bine în timpul antrenamentelor şi în jocurile fără miză, dar se blochează în timpul competiţiilor. Dacă vi se întâmplă şi vouă acest lucru, vestea bună este că există o procedură destul de simplă prin care să depăşiţi acest tip de probleme. Blocajul este o descreştere a performanţei datorată stresului competiţional perceput. Cuvântul cheie aici este percepţia. Ţineţi minte că stresul este doar în minţile noastre şi se datorează modului în care interpretăm o situaţie. De altfel, nu situaţia externă este cauzatoare de stres, ci modul în care ne gândim la acel eveniment ne crează stresul, anxitatea şi frica.
Pentru sportivii care se blochează în timpul unei competiţii este important să înţeleagă că ei îşi pot controla gândurile conectate la evenimentul sportiv. Dacă aveţi îndoieli, vă gândiţi că veţi fi înfrânţi şi nu aveţi încredere în abilităţile voastre? Dacă aceste lucruri se întâmplă, astfel de gânduri negative alimentează anxietatea, nervozitatea şi tensiunea. Cum a-ţi putea performa bine într-un astfel de mediu intern ostil? Nu toţi antrenorii sunt capabili să înţeleagă aceste gânduri şi emoţii ale sportivilor şi din această cauză modificarea procesului are puţin sorţi de izbândă. Sportivii ar trebui să parcurgă nişte paşi simpli pentru a depăşi aceste situaţii în care performanţa este ameninţată.
Înainte de competiţie, sportivii trebuie să înţeleagă că „neliniştea” dinaintea începerii confruntării este ceva normal. Nu încerca să anihilezi energia pe care o simţi în acele momente. Nu interpreta negativ această energie, gândindu-te că este un semn de frică. Aportul de adrenalină este un lucru normal şi este un răspuns al corpului la pregătirea pentru competiţie. Simte această stare, dar nu te focaliza asupra ei. Odată competiţia începută, această stare va trece în plan secund. Pleacă spre sală mai repede astfel încât să nu intri în criză de timp. Fă o încălzire serioasă. Insistă cu exerciţii de stretching. Acordă-ţi câteva minute în care să te imaginezi executând procedeele cât mai corect. Respiră uşor, închide ochii şi folosind imageria mentală, imaginează-te performând foarte bine. Foloseşte autodialogul pozitiv care poate să îţi schimbe toată atitudinea. De asemenea, este bine să ai o strategie generală în abordarea competiţiei.
Aminteam în articolele trecute că sportivii ar trebui să parcurgă nişte paşi simpli pentru a depăşi teama de eşec. Teama de eşec este inamicul cel mai de temut al performanţei sportive. În timpul competiţiei, focalizarea ar trebui să fie pe sarcină şi nu pe rezultat. Fii ancorat în prezent „aici şi acum” şi evită să te gândeşti cum vei rezolva faza de joc sau care va fi rezultatul final. Dacă observi că ai gânduri negative sau un discurs interior negativ, opreşte gândurile şi fii atent doar la respiraţie. Focalizarea pe ritmul respiraţiei te va aduce înapoi în prezent. Încearcă un zâmbet! Nu este o glumă…. Chiar ajută! Dacă lupţi cu gândurile negative şi nu poţi ieşi din acest cerc vicios încearcă un zâmbet, chiar dacă durează numai câteva secunde. O astfel de acţiune simplă îţi poate schimba atitudinea într-o secundă. Este suficient pentru a obţine detaşarea atât de importantă pentru a evolua bine în competiţie.
Dacă rămâi captiv gândurilor negative şi aştepţi să se întâmple ceva foarte rău, este imposibil să joci bine. Dacă începi meciul ca şi când nu ţi-ar păsa de rezultatul final te vei relaxa şi te vei simţi bine luând evenimentul aşa cum este – o altă zi din viaţa ta. La urma urmei nu este cel mai important lucru din viaţă. După competiţie, încearcă să revezi cu ochii minţii lucrurile bune pe care le-ai făcut. Focalizează-te pe acţiunile, gândurile şi comportamentele care te-au ajutat să joci bine. Conştientizează pentru puţin timp şi lucrurile care te-au împiedicat să realizezi ce ţi-ai dorit. Acţionează ca şi cum ai fi la volanul unei maşini şi vrei să eviţi un obstacol – priveşte unde vrei să ajungi, nu unde nu ai vrea să fii.
Dacă te focalizezi pe obstacol, vei ajunge să fii blocat de acesta. La fel, dacă te concentrezi pe aspectele negative ale evenimentului, acest lucru nu te va ajuta să faci progrese în viitor. Dacă eşti într-o astfel de situaţie, cel mai bun lucru pe care îl poţi face este să conştientizezi gândurile negative care te cuprind şi să încerci să le modifici sau pur şi simplu să le laşi să plece din mintea ta.
În general, sportul ar trebui să fie o strădanie pentru a reuşi şi nu o încercare de a evita eşecul. Antrenorii care au o astfel de convingere oferă elevilor lor un dar nepreţuit de care ei vor beneficia în multe situaţii dificile din viaţă.
Marius Crăciun, psiholog