Cum să devii propriul tău psiholog

Marii sportivi respectă și țin seama de componenta mintală a realizărilor lor. De cele mai multe ori ne concentrăm pe  aspectele fizice ale pregătirii și foarte des uităm de condiția minții noastre și neglijăm antrenarea  deliberată a abilităților mintale.

În cariera mea de psiholog sportiv am avut șansa să lucrez cu sportivi aflați la diferite nivele de performanță și abilități. Am elaborat programe de dezvoltare pentru principalele calități psihologice necesare în sport și am ajutat sportivii care își doreau să performeze mai bine. Pot spune cu certitudine că cei care au reușit au avut trei careacteristici importante: În primul rând ei au recunoscut importanța minții în influențarea rezultatelor sportive.  În al doilea rând ei au fost capabili să identifice acele abilități mintale decisive și conștientizau că acestea se pot îmbunătăți prin exercițiu, la fel ca orice abilitate fizică sau tehnică. În al treilea rând, ei au adoptat un program consistent de antrenament pentru a redefini status-ul lor mintal.

Dacă urmăriți să aduceți performanța voastră la un alt nivel, nu este suficient să vă antrenați fizic, mai mult și mai intens. Este nevoie să vă dotați cu calități psihologice potrivite pentru a obține un progres notabil.

Nu este îndeajuns  să ne gândim la obținerea unor progrese consistente sau performanțe notabile – să ai așteptări mărețe nu este suficient. Puterea reală a utilizării psihologiei sportului în sprijinul performanței este a reuși să înveți ce se întâmplă în mintea ta în timp ce te angajezi în competiții și antrenamente.

Este nevoie de a lua decizii conștiente, modificări comportamentale care să aibă efect asupra experiențelor fizice. O ultimă sarcină este să înveți să treci peste disconfortul  suferinței. Acest lucru presupune să-ți depășești limitele tale percepute fără să asculți ce îți spune mintea (este prea dificil sau că ar trebui să reduci efortul sau să te oprești). Poți să contracarezi aceste mesaje, dar pentru început este nevoie să dezvolți un program de antrenament psihologic.

Vestea bună este: nu estre neapărat nevoie să consulți un psiholog pentru a te învăța să adopți o mentalitate de mare performer (asta ar însemna să rămân fără obiectul muncii?!). Dacă te vei strădui să înțelegi mai bine modul în care gândurile, atitudinile și acțiunile tale îți influențează performanța, vei fi pregătit să fii propriul tău psiholog. Iată care sunt pașii de urmat. Acum vom începe.

Va urma…

   Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments