Cum pot sportivii să-și dezvolte reziliența?

Cercetările sugerează că abilitatea de a persevera, de a depăși obstacolele este o componentă esențială pentru sportivii de elită, ajutând să își realizeze obiectivele. Dar este un lucru care se poate învăța? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci care sunt principalele căi pentru a realiza acest lucru?

La început studiile în domeniul rezilienței au fost efectuate în mediul academic și profesional și mai recent în domeniul sportiv. În urma interviurilor cu sportivii de elită s-au sugerat câteva căi prin care se poate crește reziliența. Iată câteva dintre ele:

Dezvoltarea unei personaltăți pozitive – Presupune deschiderea pentru noi experiențe, să fii optimist, competitiv și conștiincios precum și proactiv.

Consideră propriile decizii ca și alegeri active și nu sacrificii – Acest lucru ajută să menții un control asupra situației. Vei menține nivelul ridicat al motivației intrinseci.

Caută ajutor din partea persoanelor apropiate – Adică sfaturi tehnice sau suport social pentru a te simți bine chiar dacă lucrurile nu decurg cum te așteptai.

Caută motivație pentru a reuși – Identifică ce este important pentru tine. Te vei menține motivat și determinat în special când apar blocaje sau obiectivele par prea îndepărtate.

Focalizează-te pe dezvoltarea personală – Nu te compara prea mult cu ceilalți pentru că va crește stresul și frica de eșec. Drumul este lung iar  la sosire vei fi doar tu singur.

Consideră nereușitele ca și oportunități pentru a te dezvolta – Întreabă-te ce ai învățat  și ce trebui să faci diferit data viitoare. Vei deveni mai orientat spre progres și îți va crește reziliența.

Alimentează-ți încredere din mai multe surse  – Încrederea în sine va deveni mai robustă. Câteva surse de încredere: pregătirea la antrenamente, succesele anterioare, încrederea pe care ceilalți o au în tine.

Fii responsabil de gândurile, trairile și comportamentele tale – Evită să intri în jocul periculos al învinovățirii. Externalizarea propriilor probleme  te poate ajuta să-ți protejezi imaginea de sine pentru un timp, dar acest lucru nu este valabil pentru un drum lung. Un stil atribuțional intern, fără învinovățire este mai sănătos pentru dezvoltarea personală.

Controlează ce poți controla – Focalizează-te pe ce poți controla, nu pe ce nu poți schimba sau influența. Asta înseamnă să te concentrezi pe proces și nu pe rezultat.

 Poate oricine să atingă excelența aplicând aceste principii?

Aceste 9 principii au rezultat din experiența sportivilor de elită care au fost intervievați cu privire la reziliența lor. Sportivii care au fost luați în acest studiu erau deja foarte motivați să reușească.

Desigur, aplicarea acesor principii nu garantează tranformarea oricărui individ în performer de succes și cu reziliență garantată; oricum, pentru unii, care sunt foarte motivați și au obiective clare, aceste sfaturi pot fi un ghid folositor în drumul spre dezvoltarea rezilienței emoționale.

 

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments