Încrederea în sine este credinţa că poţi realiza cu succes un comportament sau o sarcina propusă. Sportivii încrezători cred în ei şi în abilitatea lor de a obţine competenţele (fizice si mintale) pentru a-şi atinge potenţialul.
Credinţele te motivează, deci este valabil dictonul: “Dacă cred că pot sau dacă cred că nu pot – am dreptate în ambele cazuri”.
Încrederea vine din:
• A şti ce să faci
• A şti cum să faci
• A şti când să faci
• A avea resurse şi abilităţi să realizezi un lucru
Ne pierdem încrederea atunci când:
• Începem să ne concentrăm pe lucruri nerelevante
• Ne concentrăm pe lucruri aflate în afara controlului nostru (de exemplu, trecutul, viitorul, evoluţia celorlalţi jucători, etc.)
• Ne concentrăm pe rezultate şi mai puţin pe proces
• Devenim prea critici cu noi şi ne concentrăm pe aspectele negative, ignorând aspectele pozitive ale efortului şi performanţei.
Pentru a ne dezvolta încrederea trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru succesele şi nereuşitele noastre. Când vorbim de succes vorbim despre cât de bine evoluezi în acord cu abilităţile tale şi nu neapărat despre victorie. Atunci când reuşeşti trebuie să-ţi aminteşti că eşti un sportiv bun şi ai muncit pentru asta din greu, nu pentru că ai avut noroc. Când ai o nereuşită trebuie să-ţi aminteşti că există probabil o explicaţie logică despre care trebuie să vorbeşti cu antrenorului tău. S-a întâmplat acest lucru și nu neapărat pentru că nu eşti bun.
Mituri privind încrederea în sine
Mit: Încrederea o ai sau nu o ai.
Adevăr: Nivelul de încredere variază în funcţie de situaţie.
Mit: Doar feedback-urile pozitive şi succesul clădesc încrederea.
Adevăr: Pentru mulţi sportivi feedback-urile instrucţionale şi şi nereuşitele pot motiva să îşi realizeze obiectivele şi ca urmare să crească încrederea.
Sportivii încrezători gândesc și acționează pozitiv. O cale de a deveni mai încrezător este să încercăm schimbarea modului în care gândim. Pentru a ne schimba gândirea, în primul rând trebuie să devenim conștienți de gândurile noastre. Conștientizarea este primul pas pentru a avea o atitudine competitivă. Cel mai simplu mod de a-ți crește nivelul de conștientizare este să ții un jurnal. După fiecare antrenament sau meci, notează gândurile tale despre ce ai realizat și cum te-a influențat ceea ce s-a întâmplat.
Dacă constați că ești speriat sau plin de îndoieli, notează aceste lucruri. Conștientizează atunci când îți sabotezi propria performanță pentru că te îndoiești de ceea ce poți face sau ești speriat de eșec sau că vei deveni caraghios. Notează fiecare gând negativ care îți trece prin cap în timp ce execuți vreo acțiune sau evoluezi în meci sau antrenament.
Fii atent la gânduri cum ar: „Sper că voi reuși să realizez ce mi-am propus”; „Nu voi reuși niciodată să fiu mai bun”; „Super, am avut o aruncare bună”; „Dacă greșesc, voi suferi, o să ajung pe bancă, sunt terminat…” și așa mai departe. Odată ce devii conștient de gândurile care te sabotează, poți reuși să le stăpânești.
Va urma… Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv