Poți folosi unele gânduri care crează îndoiala (pe care le-ai descoperit în pasul unu) și să le transformi în afirmații pozitive, pentru a-ți crește încrederea. Iată un exemplu de modificare a unui gând care induce îndoiala, într-o afirmație pozitivă: „Pot să reușesc”; „Îmi pot marca adversarul”; „Am încredere în pregătirea mea și voi face un meci reușit. Voi juca cu hotărâre și las toate problemele în afara terenului. Îmi văd de jocul meu și mă concentrez doar pe ceea ce este sub controlul meu. Mă simt bine. O să fac un meci bun…”
Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a combate îndoielile care apar. Metoda despre care am discutat mai sus este să folosești afirmații pozitive pentru a crește încrederea sportivă. Este greu să ignori gândurile negative. Este nevoie, într-un fel să le înlocuiești sau să le reformulezi pentru a dezvolta încrederea. Afirmațiile sunt simple enunțuri pozitive despre calitățile și abilitățile, obiectivele care sunt adevărate despre tine sau care ai vrea să le obții.
Exemple de enunțuri pozitive: „Sunt rapid. Am o poziție corectă la aruncare. Joc bine sub presiune. Imi place să iau acțiunea pe cont propriu când rezultatul este la limită. Dispun de abilități mintale puternice și voi lucra să-mi îmbunătățesc tăria mintală”.
Exemple de enunțuri care nu sunt destul de puternice: „Vreau să fie cel mai bun din echipă. Sper să fiu mai bun în acest sezon”. Aceste afirmații pot fi mai puternice dacă sunt formulate în felul următor: Sunt cel mai bun din echipă. Voi face tot posibilul să am un sezon bun. Folosind enunțuri care comunică că deja ești ceea ce îți dorești sau că vei face sunt mai puternice decât atunci când își exprimi dorința sau speranța.
Acum că ai o listă cu afirmații, ce vei face cu ele? Postează-le în locuri pe care le vezi tot timpul: pe oglinda din baie, deasupra patului, pe ecranul computerului, etc. Găseste locuri în care le vei vedea cel puțin o dată pe zi, astel încât îți vor influența gândirea. După un timp, aceste gânduri vor deveni automate și te vor ajuta să devii mai încrezător în tine. Vor apărea în mintea ta fix când ai nevoie, când vei fi chinuit de îndoială. Afirmațiile sunt doar o procedură pentru a-ți dezvolta încrederea. Îmi exprim convingerea că te vor ajuta să devii un sportiv mai încrezător.
Un alt motiv pentru care sportivii își pierd încrederea și se blochează este că se focalizează pe lucruri greșite. Focalizarea pe rezultat sau pe alți stimuli distractori îți abate atenția de la ceea ce este mai important. Focusarea mintală eficientă poate fi învățată. Dacă învață să se focuseze pe elementele relevante ale sarcinii, sportivul își poate recâștiga sau crește încrederea în evoluția lui și va evita blocajele. Cea mai eficace focusare este concentrarea pe proces. Prin aceasta vei lăsa de mintea ta îndoielile și stimulii distractori.
Când un sportiv este prea preocupat de victorie sau posibil eșec, îngrijorat cu privire la realizarea unui obiectiv particular sau se gândește la o evoluție perfectă, el va pune presiune negativă asupra sa. Dacă jocul nu se desfășoară după cum ai dori, când pare că nu poți realiza rezultatul pe care ți l-ai propus, începi să devii tensionat, vei juca precaut sau te vei teme să nu comiți greșeli. Odată ce sportivul este mai concentrat să nu comită greșeli decât să lupte pentru succes, atenția lui va fi mai puțin eficientă.
Alt caz de focus neproductiv este să lași stimulii distractori, îndoielile și greșelile să-ți domine gândurile. Dacă te surprinzi gândind: „Nu pot”, sau „ce se întâmplă dacă…”, sau „Nu cred că voi reuși această aruncare”, vei permite minții tale să se îndepărteze de sarcină. Pentru a recâștiga focusul mintal, trebuie să-ți amintești de ce ești acolo. Răspunsul este: Sunt aici să fiu în competiție și să fac AZI jocul meu cel mai bun!!!
Va urma.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv