Controlul furiei in sport

Este imposibil ca în cadrul unei competiții, indiferent de natura ei, sportivii să nu trăiască emoții intense. Deciziile eronate ale arbitrilor, jocul murdar al adversarului sau nereușitele personale pot declanșa trăiri intese cum ar fi furia. Atunci când decizi să devii furios pe teren, performanța ta va avea de suferit pentru că:

  • Îți pierzi concentrarea
  • Atenția se va transfera pentru a reacționa
  • Apare autodialogul negativ și autocritica
  • Scade încrederea în sine

Dacă ai probleme cu furia în timpul competițiilor, încearcă câteva sfaturi recomandate de psihologii sportivi. Te vor ajuta nu numai să evoluezi mai bine dar vei și învăța cum să-ți folosești emoțiile în avantajul tău.

Jurnalul situațiilor critice
Imediat după meci, notează situațiile care îți declanșează furia. Include emoțiile, gândurile, reacțiile și consecințele alegerilor tale, chiar și evaluările făcute de antrenorul tău. Notează  în jurnalul tău și situațiile în care ai reacționat diferit, eficient. De exemplu, dacă ratezi o preluare și comiți un fault, dar te-ai concentrat pentru a te replia în apărare cât mai repede cu putință. Încercând să devii mai conștient de acțiunile și emoțiile tale în timpul meciului, te vor face să planifici mai bine viitorul.

Cuvinte cheie
Alege un cuvânt sau o frază care să te ajute să te concentrezi atunci când ești furios
. De exemplu, un fotbalist va spune „Mingea în primul rând,” pentru a se concentra pe a câștiga posesia în loc să urmărească agresarea adversarului. Utilizați aceste cuvinte cheie prestabilite la antrenamente pentru a deveni automatisme în timpul competițiilor. Concentrarea pe acțiunea următoare mai mult decât pe greșeli, va elimina multe din efectele periculoase ale furiei.

Afirmații
Puneți la punct o serie de auto-afirmații pentru a vă îndepărta de furie și greșeli
. Exemple: „Sunt un sportiv inteligent”, „Am o atitudine pozitivă” ,„Sunt calm, și concentrat” sau“„Ignor greșelile și mă focalizez pe acțiunea viitoare.”

Joc de rol
La antrenament sau acasă repetă răspunsuri potrivite la situații provocatoare de furie având ca partener părinții sau colegii de echipă. Chiar dacă pare ciudat la prima impresie, cercetările au arătat că jocurile de rol având răspunsuri pozitive pot fi eficiente pentru a le implementa în competiții.

Imageria mintală
Folosește imageria pentru a te reprezenta în situații care te fac furios
; apoi privește-te acționând fără furie. Asigură-te că te vezi în stare de relaxare și control. Tehnica este bine de utilizat înainte de meci și te ajută să-ți reglezi mintea corect în modul de competiție.

Respirația adâncă
De fiecare dată  când te enervezi, fă trei respirații adânci, diafragmale, pentru a da ocazie emoțiilor să se risipească
. Pentru a avea un efect mai puterinic, utilizează această tehnică fizică în combinație cu sfaturile mintale prezentate mai sus.

 

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments