Continuare din numărul trecut.
4. Antrenează-te să depășești dificultățile.
Tăria mintală nu apare din senin – se construiește prin antrenament dedicat, pe parcursul timpului. Una din metodele cele mai eficiente pentru a antrena tăria mintală este antrenamentul în condiții dificile, prin simularea adversităților. Stephen Curry este cunoscut cu driblingul său devastator. El se antrenează frecvent folosind mingi de tenis sau ochelari speciali cu restrictii ale câmpului vizual. Ideea este că atunci când se află pe teren, în timpul meciurilor, țelurile vor deveni mai ușor de atins.
Altă situație. Când plouă, la fotbal de exemplu, nu renunța, continuă în aceste condiții dificile. Nu te antrena în condițiile cele mai bune – încearcă căi de a realiza obiectivele, în condiții dificile.
Dacă te antrenezi în condiții dificile, competiția reală va părea mai facilă pentru că ți-ai dezvoltat tăria mintală prin condițiile de antrenament.
5. Să știi „de ce”.
Sportivii cu tărie mintală au întotdeauna o motivație clară pentru ce luptă. Motivația lui Michael Jordan a fost să dovedească celorlalți că au greșit și că el este cel mai bun. Pot fi mai mulți de ce: pentru că iubești sportul pe care îl practici, pentru că vrei să te autodepășeșști, etc. Fără un „de ce” nu poți atinge o motivația interioară pentru a-și dezvolta tăria mintală. Un antrenor dedicat sau un psiholog te poate ajuta să identifici „de ce – ul tău”, astfel încât să ai o direcție care să te conducă spre performanța dorită.
Conceptul de tărie mintală a fost de multă vreme considerat o componentă esențială a performaței de vârf. Tăria mintală îi face pe sportivi să depășească dificultățile și să treacă peste disconfortul generat de efortul excesiv (și câștigă medalii,competiții care îi răsplătesc eforturile), sunt omagiați de organizatiile sportive, de media, de părinți, etc. Cu toate acestea, studiile arată că această dedicație spre performanță vine adesea cu un cost, afectând sănătatea mintală, ceea ce înseamnă unele efecte adverse care nu sunt prea des pomenite.
Tăria mintală caracteristică marii performamțe este un concept îngust, monolitic care nu permite sportivilor să aibă alte identități sau să experimenteze îndeajuns alte laturi ale vieții. A pune tăria mintală în sport pe primul plan poate însemna ignorarea consecințelor unei accidentări sau neglijarea unor responsabilități din viața personală sau familiară, ceea ce poate avea urmări catastrofice. Din această cauză este necesară o atitudine mai flexibila și adaptativă pentru a preveni unele probleme de sănătate mintală în sport.
A pune prioritate doar pe victorie și neglijarea celorlalte identități ale sportivului (socială , personală ,emoțională, etc.) îl face să fie destul de fragil în față eșecurilor inerente. Studii recente efectuate în Statele Unite asupra sportivilor din colegiile americane au relevat o prevalență a depresiei dublă față de populația generală. Deși studiile nu arată clar că presiunea asupra sportivilor pentru a învinge cu orice cost ar fi cauza acestei prevalenței crescute, este un semnal de alarmă care ar trebui luat în considerare.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv