Ce este conceptul de tărie mintală? (2)

Antrenorii și sportivii au început să realizeze că pentru a reuși în competiție este nevoie de antrenament mintal. Competițiile de înalt nivel sunt 85-90% un joc mintal, dar din păcate, aspectele fizice sunt prea mult subliniate în dauna factorilor psihologici. Premisele de la care plecăm în acest articol sunt că  dacă  sportivii și antrenorii ar combina cele două aspecte, pregătirea mintală și cea tehnico-tactică, șansele unei performanțe de vârf ar fi mai mari. Mai mult decât atât, dezvoltarea tăriei mintale este un imperativ al sportului modern, pentru că diferența dintre succes și eșec este determinată tot mai des de factorul mintal.

Prezentăm câteva sfaturi care contribuie la dezvoltarea tăriei mintale:

1. Ai grijă de tine sub aspect fizic.

Cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a-ți dezvolta forța mintală este să ai un somn de calitate, să te hranești respectând principiile unei diete sănătoase și să te antrenezi. Poate vei fi surprins că aceste sfaturi contribuie la dezvoltarea tăriei mintale. Realitatea este că mintea și corpul sunt într-o interdependență și interacțiune continuă. Fără o sănătate fizică adecvată, obținerea  unei tării mintale este dificil de obținut.

Este mai ușor  să dai dovadă de determinare mintală pe teren dacă ai avut un somn odihnitor, decât dacă ai fi avut un somn agitat de doar câteva ore. Poți oare să lupți dincolo de limita de oboseală dacă ai mâncat la fast food cu o noapte înainte – sau e mai bine să mănânci sănătos tot timpul?

Pentru a avea o determinare mintală bună este nevoie să ai un stil de viață care face acest lucru posibil. Mintea ta va da dovadă de mai multă reziliență dacă ai grijă de sănătatea ta fizică.

2. Nu te mai învinui.

Așa cum am mai scris anterior, tăria mintală necesită înlocuirea auto-învinuirii cu acceptarea. Asta nu înseamnă să spui că nu îți pasă dacă  progresezi sau să te convingi că totul este în ordine, negând realitatea. Trebuie să fii onest cu tine cu privire la ceea ce ești, dar să te privești cu îngăduință, chiar dacă comportamentele și rezultatele nu sunt chiar pozitive. În termeni de sănătate mintală este ceea ce numim acceptare necondiționată pozitivă. Pentru a deveni puternic mintal, trebuie să iei la cunoșțiință ceea ce ești, fără a emite judecăți care să-ți lezeze stima de sine. Onestitatea este un pas înainte – restul este fațadă.

3. Folosește  autodialogul pozitiv.

Odată ce încetezi să te mai judeci și începi să te accepți  așa cum ești, vei începe să vorbești pozitiv despre propria persoană. Cercetările arată că sportivii care practică constant autodialogul pozitiv tind să performeze mai bine. Cu alte cuvinte, există un suport științific pentru un concept care este mai mult intuitiv – când te critici excesiv, vei juca mai slab.

Mulți sportivi, cum ar fi  Roger Federer sau Simona Halepm au avut experiențe negative atunci când adoptau un dialog negativ cu privire la propria persoană. După ce a pierdul un meci, Federer a fost mai critic față de abordarea mintală asupra competiției, decât față de latura fizică a performanței: „Dificultatea de a reveni în joc a depins numai de mine” și el a explicat: „Am început să fiu negativ, ceea ce nu mă caracterizează în general”.

Să rămâi pozitiv este dificil mai ales dacă rezultatul nu concordă cu așteptările. Iată câteva sfaturi:

  • Identifică capcana dialogului negativ și modifică-l în ceva pozitiv. De exemplu: „Nu îmi pasă de ceilalți când sunt în dificultate”, se modifică în : „Suntem o echipă, mă interesează să-mi susțin coechipierii”.
  • Concentrează-te pe ceva care funcționează. Totdeauna există ceva pentru care să fii mulțumit – a recunoaște lucrurile bune, este un antidot împotriva negativității.
  • Vizualizează ceea ce vei face. Planifică ce vei realiza, în linii mari în meciul următor și vizualizează pașii de urmat, mai mult decât rezultatul.

Sunt doar mici sugestii – există mai multe principii pentru a dezvolta autodialogul pozitiv despre care am discutat în alte articole.

Va urma…

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments