Ce ar trebui să fie sportul juvenil

 539215736

539215736

Obiectivele sportului pentru tineri sunt diverse şi pornesc de la necesitatea de a furniza o activitate plăcută de timp liber până la a oferi baza pentru ca sportivul să devină campion sau sportiv profesionist. Desigur că există multe alte obiective care pot să fie potrivite pentru tinerii sportivi. Unele dintre acestea sunt fizice, cum ar fi dezvoltarea unor abilităţi sportive şi asigurarea sănătaţii şi pregătirii. Altele sunt psihologice, cum ar fi dezvoltarea abilităţilor de lider, autocontrolul, respectul pentru autoritate, competitivitatea, colaborarea, sportivitatea sau încrederea în sine.

Sunt aici multe atribute pozitive care se pot forma prin sport şi care sunt unite prin conceptul de caracter. Sportul pentru tineri este, de asemenea, o importantă activitate asocială în care copiii îşi pot face prieteni noi şi pot deveni parte a unor experienţe sociale. Mai mult, sportul pentru tineri poate aduce familiile mai aproape unele de altele. Şi nu în ultimul rând, sportul pentru tineri aduce (sau ar trebui sa aducă) distracţie!

Distracţie. Este un termen pe care îl folosim destul de mult. Ce este de fapt distracţia? Este fericirea, entuziasmul, satisfacţia. Să fii cu colegii tăi, să întâlneşti provocări, să simţi incertitudinea rezultatelor, să devii mai priceput – toate acestea adaugă distracţie sportului. Distracţia este atunci când te implici, ceva care te face fericit doar prin simpla participare la acea activitate. Să câştigi produce de asemenea distracţie, dar am simplifica mult lucrurile dacă am susţine că victoria este cel mai important ingredient.

Copiii, dacă sunt puşi să aleagă o echipă câştigătoare, dar să stea pe bancă sau o echipă mai slabă care pierde, dar să joace, ei aleg în proporţie de 90% echipa mai slabă. Mesajul este clar: Bucuria jocului este mai importantă pentru copii decât satisfacţia victoriei. Importanţa amuzamentului, a distracţiei este subliniată de un alt studiu ştiinţific. Daniel Gould, un psiholog sportiv, a sumarizat rezultatele a două studii din Canada şi Statele Unite. Aceste studii indică faptul că sportivii susţin cel mai adesea că se implică în sportul organizat din următoarele motive:

  • Să se distreze
  • Să-şi îmbunătățească abilităţile şi să înveţe altele noi
  • Să fie alături de prieteni sau să-şi facă prieteni noi
  • Pentru emoţii şi senzaţii
  • Pentru a câştiga sau a reuşi
  • Pentru a fi pregătit fizic

Oare popularitatea ta ca şi antrenor depinde de câte meciuri ai câştigat? Nu! Într-un alt studiu (Smith şi Smoll) s-a demonstrat că numărul de victorii al echipei nu are nimic în comun cu gradul în care sportivii tineri îşi acceptă antrenorul sau cu dorinţa lor de a juca în echipa respectivă. Interesant, succesul echipei era legat de cât de mult copiii cred că părinţii lor îl apreciază pe antrenor. De asemenea, copiii cred că numărul de victorii al echipei influenţează măsura în care antrenorul îl agrează.

Se pare că încă de la o vârstă timpurie copiii încep să fie contaminaţi de accentul pe care adulţii îl pun pe victorie, chiar dacă nu împărtăşesc acest lucru. Ceea ce este important pentru ei este nevoia de distracţie. O cale foarte „eficientă” de a reduce satisfacţia este ca şi adultul să îl trateze pe copil ca şi cum ar fi sportiv profesionist. Noi trebuie să ţinem minte că tinerii sportivi nu sunt adulţi în miniatură. Ei sunt copii, şi au dreptul să se bucure de sport.

Sportul pentru tineri este în primul rând o activitate de joc: copiii au dreptul de a se bucura de sport în felul lor. Este important ca orice program sportiv să fie centrat pe copii şi să nu devină centrat pe adult. De multe ori cerem copiilor să intre în competiţie şi să învingă cu orice preţ. Mai bine le-am induce ideea că sportul este doar un joc. Încercăm să construim propriile noastre ego-uri în copiii noștri. Părinţii au diferite obiective faţă de implicarea copiilor lor în sport. Oricare ar fi aceste obiective, este foarte important să devenim conştienţi de ele şi să realizăm că niciunul dintre acestea nu se poate realiza în mod automat, doar prin simpla participare în activităţi sportive. Simpla plasare a copilului într-o situaţie sportivă nu garantează un rezultat pozitiv. Natura şi calitatea programului, care are o legătură directă cu implicarea antrenorului, sunt factorii primordiali care influenţează beneficiile obţinute. Cercetările au arătat, în contrast cu ceea ce foarte mulţi antrenori cred, că tinerii sportivi îşi apreciază antrenorii după modul în care sunt trataţi de către aceştia atunci când câştigă sau pierd.

Marius Crăciun,
psiholog sportiv

Comments

comments