Când furia motivează

Este un lucru aproape comun pentru sportivi să utilizeze furia pentru a genera motivație, în special în sporturile de contact, cum ar fi fotbalul sau rugby-ul.

Furia este o emoție foarte puternică care susține sportivul atunci când muncește din greu să-și atingă obiectivele. Sportivii se simt adesea mai motivați când sunt furioși. Ei devin furioși după ce au o nereușită sau se simt nerespectați sau nedreptățiți. Cei care nu acceptă să piardă, folosesc și își direcționează furia pentru a munci mai mult, astfel încât să reușească data viitoare.

Pentru că este în natura umană nevoia să se simtă respectați și să aibă un statut, mulți sportivi urăsc situațiile în care sunt tratați incorect sau ignorați. Ei iau aceste lucruri la modul personal și folosesc furia ca motivator pentru a dovedi că cei care îi critică sau cei care au dubii, se înșeală.

Din experiența mea în consilierea sportivilor și antrenorilor am învățat multe despre avantajele și dezavantajele folosirii furiei ca motivator.

Avantajul cel mai evident pentru folosirea furiei ca motivator este că poate fi foarte puternică. Te ajută să treci de limitele obișnuinței setate prin rutină. Furia înseamnă multă energie și te ajută să depui efort extrem în competiții. Din aceste motive, sportivi și antrenorii acceptă foarte adesea furia. Cunosc antrenori care pregătesc sportivii să joace agresiv, cu furie. Ei cred că fără furie jucătorii vor deveni apatici și nu vor genera efortul necesar pentru a învinge. Pentru acești antrenori beneficiile motivaționale ale furiei sunt mult mai importante decât efectele secundare.

Chiar dacă vei prefera furia ca modalitate de a reuși, trebuie să fii conștient de efectele negative ale acesteia. Dacă nu este controlată furia poate duce la reacții necontrolate și produce mai mult rău decăt bine. În primul rând, utilizarea furiei ca motivator te poate secătui de energie. Dacă ești prea furios mult timp, poți să te epuizezi emoțional, să devii descurajat, să apară burnout-ul și să-ți pierzi toată motivația. De aceea, este bine să ne asigurăm că nu folosim furia în exces, în scop motivațional.

În al doilea rând, furia poate afecta direct sănătatea mintală. Nu poți fi în același timp furios și fericit. Dacă porți în tine tot timpul această emoție negativă, există pericolul să devii o persoană morocănoasă, neprietenoasă, fără recunoștiință și compasiune. Aceste caracteristici pun în pericol sănătatea mintală. În postura de sportiv, trebuie să te întrebi dacă succesul este mai valoros decât sănătatea mintală.

Dintr-o perspectivă obiectivă, nu contează cât succes ai, dacă ești tot timpul într-o stare neplăcută și neprietenoasă. După ce vei renunța la sport, vei regreta că furia te-a stăpânit prea mult în viața de sportiv. Poate că ai fi dorit să-ți petreci tinerețea cu mai multă fericire în suflet..….

va urma

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments