Furia poate afecta în mod negativ caracterul sportivului. Este adevărat că uneori furia poate fi utilă, dar în majoritatea cazurilor, ea te face o persoană mai rea. Devii neprietenos, neliniștit, cu resentimente, invidios și violent cu ceilalalți. În loc să-ți faci prieteni, îți privești competitorii ca și inamici, dacă lași furia să preia controlul asupra ta.
Ca și sportiv ar trebui să te întrebi ce este viața ta în afară de succesul sportiv. Oare succesul valorează mai mult decât moralitatea, etica, virtuțile și caracterul? Până într-un punct nu contează succesul pe care îl ai dacă ești o persoană furioasă și oribilă. Când vei renunța la sport poate vei regreta că ai fost mai tot timpul furios când erai în activitate. Poate că vei fi dorit să fii o persoană mai bună.
Poate că ești atât de obsedat de succesul sportiv și nu îți pasă să devii o persoană sănătoasă mintal sau un om mai moral. Chiar și în acest caz, ar trebui să fii mai precaut în a folosi furia prea mult timp. Pentru că furia poate afecta performanța sportivă, dacă este incontrolabilă. Furia este doar o emoție iar când emoțiile te copleșesc, nu poți gândi rațional în totalitate. Când un sportiv încearcă această emoție, poate face greșeli stupide cum ar fi faulturi agresive sau mingi pierdute. Mai mult, când furia este alimentată de motivații extrinseci, cum ar fi nevoia de a câstiga cu orice preț sau de a-ți dovedi valoarea, a juca furios îl face pe sportiv să devină nervos sau să se blocheze în timpul competițiilor. Acest lucru apare pentru că obiectivul de a câștiga sau de a-ți dovedi superioritatea față de alții este incontrolabil. Chiar dacă furia îți permite să depui mai mult efort, efectele secundare pot depăși beneficiile.
După cum vedeți, există argumente pro și contra folosirii furiei ca și motivație. Aveți aici sfatul meu personal:
Cred că este potrivit să folosim furia pentru a creea motivație, dar trebuie să știm cum să o controlăm. Obiectivul vostru ar trebui să fie folosirea furiei într-un mod care să îmbunătățească performanța și moralitatea în timp ce vă mențineți sănătatea mintală și caracterul pozitiv. Pentru a realiza acest lucru este nevoie să folosiți furia în mod adecvat. De exemplu, este mai bine să folosiți furia în timpul antrenamentelor decât la meciuri, acolo nu este atâta presiune. De asemenea, ar fi bine să vă asigurați că furia nu vă afectează relațiile interpersonale. Sfatul meu este să eliberați furia în timpul pregătirii de la antrenamente și nu asupra oamenilor. În ultimul rând, să fiți conștienți asupra modului în care furia afectează sănătatea mintală. Dacă constatați că furia vă afectează trăirea vieții cu bucurie, ar fi bine să nu o mai folosiți excesiv. Țineți cont că nu trebuie să fii furios tot timpul pentru a avea succes în sport. Trebuie să înțelegeți că poți să fii uneori furios și nemulțumit și alte ori să fii fericit și recunoscător pentru ce ți se întâmplă în viață.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv