Cuvintele au o putere imensă asupra minților noastre, prin urmare și asupra performanței sportive. Mulți specialiști declară: Performanța este 90% percepție și 10% realitate. Fiecare dintre noi suntem angajați într-un dialog permanent cu noi înșine. Vorbim cu noi și interpretăm fiecare situație de viață pe baza propriilor percepții despre ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă acest dialog interior este o reprezentare apropiată a realității, atunci noi vom funcționa destul de bine. Dacă gândurile noastre sunt iraționale sau exagerate, putem deveni anxioși și emotivi, iar performanța poate avea de suferit.
Percepțiile și gândurile ne conduc frecvent spre un răspuns emoțional. Pentru fiecare sportiv este crucial să fie conștient de gândurile și afirmațiile pe care le face înainte de antrenamente sau meciuri. Prin intermediul autodialogului putem evalua o situație potențial negativă ca fiind mai puțin amenințătoare atunci când avem un control asupra procesării informaționale. Modul în care interpretăm ceea ce se întâmplă și etichetele pe care le punem fiecărei situații influențează modul în care răspundem emoțional.
O modalitate eficientă de a structura gândurile și de a transforma obiectivele noastre în rezultate palpabile este utilizarea de afirmații. O afirmație este un auto-mesaj pozitiv, puternic, rostit la timpul prezent despre un obiectiv care ar trebui realizat. Este, de fapt, enunțarea unei aspirații prezentate minții noastre ca și cum ar fi deja înfăptuită. Deși noi stim că un obiectiv se va realiza în viitor, o programare mintală eficientă necesită prezentarea lui la timpul prezent ca și un fapt deja realizat. Afirmațiile sunt modalități eficiente de a anula sau corecta gânduri sau idei negative.
Gândurile negative conținute în „computerul nostru mintal” sunt surse de auto-limitare, teamă, inhibiție și frustrare pentru noi toți. Dimpotrivă, imaginea de sine, sănătatea, abilitățile fizice, relațiile sociale și rezultatul unei competiții pot fi afectate pozitiv de repetarea în minte a unor declarații sau enunțuri. O declarație pozitivă poate crea o atitudine sau o filozofie de viață exemplificată prin cuvintele: „Pot să reușesc în ce mi-am propus!” Un enunț pozitiv, conștient asumat poate să ne ghideze comportamentul într-un mod constructiv! Cuvintele sunt instrumente eficiente prin care putem transforma percepțiile noastre în evenimente zilnice de viață.
Mintea și corpul sunt atât de bine conectate încât de multe ori corpul nu își dă seama dacă o frază sau o imagine este reală, visată sau imaginată. Atunci când mintea noastră generează imaginea unui succes sportiv, sistemul nervos central va procesa aceste imagini ca fiind reale. În majoritatea timpului, acțiunile noastre sunt reflectări ale imaginilor mintale. Aceste imagini sunt create în mințile noastre, cel mai adesea de cuvinte.
Astfel, folosirea cuvintelor potrivite poate influența pozitiv performanța sportivă. Atunci când un sportiv dorește să-și sporească șansele de a obține un rezultat favorabil, afirmațiile sunt unele din cele mai eficiente căi pentru a îndeplini acest deziderat.
Redăm în continuare câteva sfaturi utile pentru utilizarea adecvată a afirmațiilor. Mintea subconștientă are o natură literală sau factuală, exact ca partea hard a unui computer. Astfel, informațiile sunt utilizate exact în modul în care sunt prezentate. Din această cauză, atunci când folosiți afirmații este mai bine ca ele să nu conțină declarații negative (de exemplu: “Sper să nu joc rău în seara asta”). Dacă spunem: “Nu o să mă gândesc la un elefant roz”, care este primul lucru care vă apare în minte? Sfârșiți prin a vă apărea în gând tocmai acel lucru pe care a-ți dori să îl evitați. Astfel, afirmațiile ar trebui prezentate într-un mod specific pentru a fi cât mai eficiente.
Utilizați timpul prezent, ca și cum lucrurile s-ar întâmpla în acel moment. În loc să spuneți, “Voi fi puternic și rapid”, spuneți, “Sunt puternic și rapid.” Sau, “Devin mai puternic și rapid cu fiecare zi ce trece.” Perspectiva
pozitivă este utilă: atunci când folosiți cuvinte negative, ele pot fi preluate de creier fără să fiți conștienți de acest lucru. Spuneți ceea ce ați dori să se întâmple în loc de ceea ce nu ați dori să se petreacă.
În loc de: “Nu aș dori să fiu tensionat în acest meci”, spuneți: “Rămân relaxat și concentrat în fiecare moment.” Utilizați enunțuri care vă caracterizează: Pe cât posibil construiți afirmații care încep cu “Eu” sau “Sunt…”
Frazele să fie scurte și specifice: prin acestea formulați un enunț clar asupra emoțiilor voastre care să poată fi ușor preluat de mintea voastră.
Utilizați cuvinte cum ar fi “Întotdeauna” pentru a crea sentimentul de permanență. Folosiți cuvinte-stări: Includeți cuvinte care sugerează emoții pozitive, puternice: ”Sunt întotdeauna motivat și entuziast în timpul competiției.” Anticipați succesul: Când vă construiți afirmațiile nu lăsați criticismul să vă cenzureze. Folosiți acele gânduri care vă ajută să realizați ceea ce vă propuneți.
Marius Crăciun – psiholog