Autodialogul este folosit cu succes atât de oamenii obișnuiți cât și de sportivi pentru a-și îmbunătăți performanțele. Contează oare cum vorbești cu tine însuți? Este mai bine să folosești persoana întâia sau să te distanțezi de tine, folosind persoana a doua?
Este evident că antrenamentul, pregătirea fizică este de o importanță covârșitoare în performanța sportivă. În ultimii zeci de ani oamenii au realizat importanța integrării pregătirii mintale în performanța sportivă.
Toată lumea este de acord că integrarea autodialogului pozitiv în pregătirea sportivilor este de mare folos. Se pune întrebarea: în ce manieră ar fi bine să vorbim cu noi? La persoana întâia, de exemplu: „Eu pot să reușesc”. Pare ceva nu foarte important, dar poate avea repercursiuni psihologice însemnate. De exemplu, persoana întâia „Eu” cere sportivului să aibă încredere că va reuși să meargă mai departe. Dimpotrivă, persoana a doua „Tu” nu se bazează pe credința în capacitatea ta și externalizează dialogul în direcția antrenorului, partenerului sau prietenului, etc.
Într-un studiu efectuat de Hardy și colaboratorii (2019) s-a dorit testarea diferențelor de rezistență la efort în situația de autodialog la persoana întâia și persoana a doua. 16 participanți au fost testați într-o probă de anduranță constând într-o cursă de ciclism de 10 km. Distanța a fost parcursă de două ori, odată cu autodialog la persoana întâia și a doua oară la persoana a doua. Participanții au fost instruiți după un manual care a avut ca scop conștientizarea autodialogului, combaterea gândurilor negative și dezvoltarea unor modele de dialog la persoana întâia și a doua. De exemplu, un gând negativ, cum ar fi „Este prea greu” a fost modificat cu „Eu o să reușesc” sau „Tu o să reușești”.
Participanții au semnalat că ambele tipuri de autodialog au fost la fel de motivante. Autodialogul la persoana întâia a fost mai des folosit decât cel la persoana a doua, probabil din cauza nevoii de întărire permanentă atunci când focalizarea este doar pe propria persoană.
Totuși, participanții care au folosit autodialog la persoana a doua au înregistrat timpi mai buni comparativ cu cei din condiția la persoana întâia.
Ce am putea spune despre rezultatele acestui studiu?
O modificare ușoară, aproape imperceptibilă a modului în care vorbim cu noi înșine poate avea un mare efect asupra motivației și disponibilității noastre de efort. Motivul acestei creșteri în performanță nu este foarte clar în acest moment. Există prea puține cercetări privind utilizarea autodialogului din acestă perspectivă.
Una din explicații ar fi că folosirea persoanei a doua permite o distanțare, disociere de efortul propriu și de investiția motivațională în sarcină. Cum am menționat mai devreme, să spui “tu” poate modifica perspectiva și nu te mai simți singur în față provocării, ai un partener/antrenor/prieten care este alături, care te sprijină, reducând presiunea.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv