În articolele anterioare am arătat valoarea deosebită a autodialogului pozitiv, a vorbirii cu sine. El ne permite să găsim sens experiențelor noastre, să elaborăm planuri și să ne pregătim pentru evenimente neașteptate, ne definește ca persoane. Vocea noastră interioară funcționează de multe ori cum trebuie, dar deseori o ia razna prin îngrijorări și ruminații. Acest lucru se întâmplă exact când avem mai multă nevoie de claritate, când suntem stresați, când suntem confrunțați cu emoții negative.
Avem nevoie de proceduri prin care să preîntâmpinăm ca mașinăria de cuvinte a minții noastre să devieze spre negativitate. Una din tehnicile cele mai eficiente și simple este tocmai autodialogul distanțat.
Pentru a ajuta la înțelegerea acestui concept oferim două exemple în care au fost implicați sportivi celebri. Fostul mare fotbalist Zidane a fost întrebat în timpul Cupei Mondiale din 1998 cum reuşeşte să facă faţă stresului competiţional. „Încerc să nu mă pierd cu firea. Pentru că toată presa spune: Zidane trebuie să fie în formă, să fie cel mai bun. Zidane va încerca să facă ceea ce ştie el cel mai bine!”. Vorbind despre el la persoana a treia singular, încearcă în mod deliberat să creeze o disociere care i-a permis să facă un pas înapoi necesar pentru a reduce stresului competițional.
În anul 2010 LeBron James lua o decizie importantă pentru cariera lui alegând să joace pentru Miami Heat. „Nu am vrut să iau o decizie bazată pe emoții”, spune superstarul american. După care renunță, la persoana întâi și trece la persoana a treia folosindu-și propriul nume: „Am vrut să fac ce este mai bine pentru James, tot ce-l face pe LeBron James fericit”.
Studiile au arătat că trecerea de la persoana întâi la persoana a doua (tu) sau la persoana a treia, asigură o distanțare afectivă și o presiune mai mică suportată de sportiv. Multe experimente au arătat că autodialogul distanțat permite oamenilor să lase o primă impresie mai bună, mărește eficiența în rezolvarea problemelor stresante și favorizează raționamentul. Devii un Eu observator care poate înțelege mai bine realitatea și realizezi o barieră față de vocile interioare care generează anxietate. De fapt, autodialogul distanțat generează o schimbare de perspectivă, direcționează vocea interioară pe o altă traiectorie, foarte rapid și eficient. Se obțin rezultate foarte bune și cu efort puțin.
În concluzie, avem la dispoziție o metodă ultrarapidă de a ne distanța de situațiile stresante care influențează mașinăria de cuvinte a gândirii noastre, pastrându-ne controlul. Ajungem să interpretăm sursa stresului drept o provocare și nu o amenințare.
Pentru o mai bună aprofundare a temei recomand carte psihologului american Ethan Kroos, intitulată: Cum să vorbești cu tine ca să-ți fie bine.
Va urma…
psiholog sportiv