Anxietatea precompetițională. Sfaturi pentru antrenori

Aproape orice sportiv se simte un pic nervos înainte de meciul cel mare. Este ceva normal. Există totuși o diferență între nervozitate și anxietate. Când neîncrederea începe să interfereze cu performanța sportivă – și mai rău cu viața personală – există o problemă.

Anxietatea afectează cel puțin 15% din populația generală, adică în jur de 2 milioane de oameni dințara noastră. Pare să fie cea mai răspândită afecțiune mintală. Cu toate acestea, nici jumătate din cei afectați nu primesc tratament sau consiliere. Ce legătură există dintre această situație de fapt și munca antrenorului? Antrenorul este responsabil nu numai de pregătirea fizică și tehnico -tactică, el trebuie să fie și un mentor. Să asigure starea de bine a sportivilor, atât fizică cât și emoțională. Acest lucru implică abilitatea de a recunoaște când sportivul nu se simte bine și să dea sfaturi pentru a rezolva această problemă. Iată câteva lucruri pe care poate antrenorul le poate face pentru a ajuta sportivul.

1. Să facă diferența dintre anxietate și nervozitate.

Un jucător care este nervos poate să fie distras sau agitat, dar poate să facă față acestei situații în momentul când începe competiția. Dimpotrivă, o persoană care este cuprinsă de anxietate derulează o gama largă de simptome.

• Iritabilitate
• Imposibitatea de a sta liniștit
• Comportament modificat (tremor, mișcări rapide ale globilor oculari, etc.)
• Tensiune musculară medie spre severă
• Ritm respirator accelerat sau puls rapid
• Transpirație abundentă
• Greață
• Pierderea parțială sau totală a concentrării
• Lipsă de implicare în joc.

Așa cum ați observat anxietatea diferă de nervozitate prin aceea că afectează direct abilitatea sportivului de a performa optimal. De asemenea, se manifestă diferit în funcție de jucător. Cel mai bun sfat pe care aș putea să vi-l dau este să vă cunoasteți bine sportivii. Astfel, veți fi în posibilitatea de a identifica comportamentele lor neobișnuite și să recunoasteți pe cei care au probleme de anxietate. Numai din acest moment veți putea ajuta.

 2. Ajutați sportivul să se poziționeze în momentul prezent

În principal, anxietatea se sprijină pe gânduri negative și supărătoare: frică, obsesie, ruminații. Înseamnă că aceste gânduri pot fi domolite într-o oarecare măsură prin ancorarea în prezent și prin autodialog pozitiv.

Câteva sfaturi utile pentru sportivi:

• Focusarea pe momentul prezent. Nu există nimic în afara terenului, în afara competiției.
• Conștientizează-ți anxietatea. Nu căuta să îți eviți gândurile. Gândurile sunt doar gânduri, nu sunt realități.
• Fii conștient de ce se întâmplă în jurul tău: zgomotul mulțimii, la mișcările corpului tău în timpce evoluezi, la bătăile inimii și la respirație.
• Folosiți autodialogul pozitiv. Dacă ești obsedat de ideea că vei pierde, repetă în gând cuvinte pozitive care să te convingă de contrariu: vei reuși, vei da tot ce poți în teren, va fi bine chiar dacă vei pierde, etc.
• Învață o tehnică de respirație corectă. Inspiră trei secunde, fă o pauză de 2 secunde, și expiră încet în patru secunde, expirația să fie mai lungă decât inspirația. Concentrează-te pe respirație și încearcă să nu te gândești la nimic.

3. Încurajați sportivii să consulte un psiholog

Un antrenor nu este un psiholog acreditat. Chiar dacă sfaturile pe care le dați sportivilor sunt folositoare, discuția cu un psiholog va fi totdeauna utilă. Dacă anxietatea sportivului este prea severă și sfaturile voastre nu sunt de ajuns, cu mult tact puteți sugera să apeleze la un specialist. Nu judecați și nu dați sfatul într-un mod în care sportivul să se simtă alienat, sau vulnerabil.

Concluzii

Ca și antrenor ești mai mult decât un instructor sportiv. Ești un mentor, un formator de caractere. Este treaba ta să-ți împingi sportivii spre limite și să-i ajuți să fie mai buni sub toate aspectele. La fel, ar trebui să te interesezi de sportivii care nu se simt bine și să iei toate măsurile să-i recuperezi.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments