Anatomia performanței sub presiune (2)

 Sabina Miclea este componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data și a fost componentă a lotului național. Este absolventă a facultăților de Psihologie și de Kinetoterapie din Cluj.

Sabina Miclea este componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data și a fost componentă a lotului național. Este absolventă a facultăților de Psihologie și de Kinetoterapie din Cluj.

Oricât de obișnuiți am fi cu situațiile presante din viețile noastre, acestea presupun un consum de energie și utilizarea resurselor noastre în majoritatea timpului. În sportul de performanță, consider că felul în care reușim să ne gestionăm trăirile și felul în care ne raportăm la noțiunea de „presiune” poate să facă de cele mai multe ori diferența.

Un prim pas în direcția rezolvării conflictelor pe care situațiile dificile le nasc în noi cred că ar fi conștientizarea dialogurilor interioare pe care le avem cu noi înșine, de obicei ele făcând și apariția înaintea unui eveniment important. De multe ori teama, anxietatea și sentimentul de nesiguranță ne distorsionează gândirea. Aceste distorsiuni creează sentimente chinuitoare, ne consumă energia și ne aduc la ora meciului, de exemplu, într-o stare de epuizare, fără ca partida să fii început măcar.

Ar fi de ajutor dacă am reuși să ne întrebăm în acele momente: Care parte din mine mă face să simt această teamă? De ce îmi fac chiar eu asta? Presiunea este doar exterioară sau este posibil ca și eu să îmi accentuez toate aceste trăiri? Așteptările din exterior sunt oricum destul de numeroase de obicei, atât în sport, cât și în alte domenii de activitate, de ce ne-am induce chiar noi această panică? Cu siguranță răspunsurile la aceste întrebări sunt vaste și justificate multe dintre ele, însă consider că este nevoie de un anumit grad de introspecție pentru a reuși să ne înțelegem și să reusim să acționăm în acest sens.

Pentru a avea rezultate pozitive nu e nevoie „să fim cei mai buni”. Dacă suntem perfecționiști, rigizi și încercăm cu orice preț să evităm greșelile, nu vom reuși decât să ne asigurăm un șir îndelungat de dezamăgiri pentru că acestea fac parte din existența noastră, sunt imposibil de evitat. Dacă vom privi situațiile tensionate ca pe niște amenințări, întregul nostru corp le va percepe pe acestea ca fiind situații de viață și de moarte. Simtindu-ne în pericol, vom deveni defensivi și nu ne vom permite să trăim ce avem de trăit: dezamăgiri și bucurii deopotrivă.

Dacă am reuși să facem un exercițiu prin care să încercăm să percepem un moment în care resimțim o mare presiune ca pe o oportunitate, ca pe un moment prielnic dezvoltării noastre, ca pe un moment în care am putea să ne demonstrăm chiar nouă de ce suntem în stare, în timp am avea șansa de a ne lăsa surprinși de ceea ce suntem în stare. De multe ori teama persistă și din cauza faptului că avem tendința de a ne aminti de momentele tensionate în care nu am reacționat sau nu ne-am comportat așa cum ne-am fi dorit. Ne învinovățim. Nu ai reușit să dai randamentul dorit? Nicio problemă! Acela erai tu, cel din trecut. Acum, astăzi, ai o nouă șansă de a arăta cine ești și de ce ești capabil.

Să fii conștient de experiența ta, de calitățile și de abilitățile tale este o cale eficientă de a amortiza presiunea. Sunt sigură că există în viața ta oameni care îți recunosc și apreciază valoarea și calitățile, adevărata provocare este să fii capabil să le vezi chiar tu și să reușești să le folosești atunci când simți ca ai nevoie. Prin vizualizarea succeselor anterioare, poți stimula același tip de reacții care te-au ajutat în acele momente. De fiecare dată când am vizualizat înaintea unui meci un moment în care am făcut o greșeală inacceptabilă, din punctul meu de vedere, am sfârșit prin a comite aceeași eroare, mă pregătisem deja pentru asta deja, nu?

Viața este o înșiruire de întâmplări, provocări, cu siguranță printre momentele de cumpănă și printre eșecuri și-au făcut loc și cele încununate de succes, împlinitoare și pline de satisfacții. Cum ai reușit să faci asta? Ce ți-ai spus, ce ai gândit înainte de a experimenta acele senzații și trăiri? În felul acesta vei readuce în atenția ta și vei aprinde scânteia aceea, vei face din nou posibilă magia. Un alt aspect important, consider că este acela de a ne concentra pe ceea ce se întâmplă în prezent, aici și acum, mai degrabă decât pe ceea ce a fost, ar putea fi sau ar fi trebuit să fie .Am putea reuși acest lucru dacă ne-am asculta corpul, și ne-am baza pe propriile nevoi și pe propriile simțuri.

Înaintea unui meci important, unii dintre noi simt nevoia să mediteze, alții dimpotrivă, își doresc să aibă o rutină cât mai dinamică care să îi țină „în priză”, suntem diferiți, deci avem nevoi diferite. Este important să luăm în calcul aceste particularități și să rămânem conectați cu prezentul și cu clipa. Această clipă care în curând va deveni amintire. Dacă în ciuda strădaniilor și a muncii mele susținute nu am reușit să obțin rezultatul dorit astăzi, cu siguranță voi fi învățat ceva din această experiență. Voi suferi, îmi voi trăi dezamăgirea sau pierderea, iar mai apoi când voi avea din nou această șansă, voi aborda altfel problema, dintr-o altă perspectivă, nu mai sunt aceeași persoană care eram atunci, experiența mea este mai vastă, m-am transformat.

Scânteia, magia, ne însoțesc permanent atâta timp cât suntem în viață. Noi decidem când ne permitem să strălucim și să ne actualizăm potențialul.

Sabina Miclea
Psihoterapeut și componentă de bază a echipei de volei feminin ”U” NTT Data Cluj

Comments

comments