Despre alegerea obiectivelor

O recapitulare a sezonului trecut este un punct important  pentru orice sportiv. Succesul și progresele din viitor depind în mare parte de o evaluare corectă a parcursului din sezonul trecut. Au fost nereușite, dar și determinare, persistență, reziliență, toate vor constitui baza pentru progres pe termen lung.

 Cum își găsesc sportivii o viziune pentru viitor ?

Sportivii trebuie să găsească ceea ce îi stimulează și să-și îndrepte atenția spre aceste lucruri în fiecare zi. Odată stabilită direcția, sportivii își vor plănui obiective pentru a-și realiza viziunea.  Asta presupune obiective de scurtă durată care ajută la realizarea obiectivelor mari. În final, obiectivele stimulează motivația, determinarea, focusul și cresc performanța sportivă.

Viziunea: Care sunt obiectivele principale pe care vrei să le îndeplinești în acest sezon?

Indiferent că vrei să câștigi campionatul sau să fii nominalizat ca MVP, este important să ai o viziune încă din presezon pentru a putea să te pregătești în decursul anului.

Obiective realiste: Sunt rezultate măsurabile care ajută sportivul să-și îndeplinească viziunea.

Pentru un atacant, un obiectiv realist ar fi să înscrie destul de multe goluri pentru a fi nominalizat ca  MVP. Alți jucători pot avea ca obiectiv cresterea vitezei pentru a ajuta echipa să câștige mai multe meciuri. Odată ce obiectivele sunt îndeplinite, sportivul își va seta alte obiecive realiste și va depune efort pentru realizarea lor.

Obiective de proces: Sportivul ar trebui să-și evalueze nivelul curent al abilităților și să înțeleagă procesul de a atinge obiective realiste. De exemplu, un fotbalist care dorește să marcheze mai mult va avea nevoie de tehnică mai bună și de forță, etc.

Cinci pași în alegerea unor obiective de proces: 

Acordă-ți  timp și spațiu:

Înainte de a formula obiective de proces, sportivul trebuie să găsească un loc liniștit și să petreacă un timp reflectând la sportul practicat și la performanța sa. Se vor identifica obiective realiste asupra cărora se vor focusa în sezonul viitor.

Înțelege situația actuală:

Sportivii  au nevoie să-și înțeleagă situația actuală evaluându-și abilitățile pentru a avea un punct de pornire în alegerea obiectivelor. Să înțeleagă unde se situează și ce progrese ar trebui să facă pentru a-și atinge obiectivele.

Puncte tari și puncte slabe:

Acceptarea și conștientizarea punctelor tari și slăbiciunilor pot ajuta sportivul în alegerea obiectivelor. Sportivii ar putea să-și evalueze abilitățile pe o scară de la 1 la 5. Pentru un fotbalist acest lucru presupune pasele, șutul sau driblingul. Aceeași analiză se aplică la nivel mintal: focus, încredere, control emoțional, activare și motivație. Apoi sportivul va reflecta asupra abilităților fizice cum ar fi: forța, mobilitatea, detența. În autoevaluarea lor  sportivii trebuie să fie onești pentru a putea să-și formuleze obiective realiste.

Obiective de proces:

Sportivul va alege abilitățile la care va lucra pentru următorul sezon. Se vor alege obiective specifice pentru fiecare domeniu (fizic, tehnic, mintal) fiecare fiind măsurabil, realist, specific și bazat pe nivelul actual al sportivului. Generarea unor obiective specifice și înțelegerea faptului că pașii mici sunt necesari pentru a atinge obiectivul, sunt cheia pentru succes.

Monitorizarea obiectivelor:

Sportivii vor fi focusați pe progres, ceea ce crește motivația și încrederea în sine. Progresele trebuie notate după fiecare antrenament și obiectivele să fie destul de provocatoare.

Va urma.

Marius Crăciun,
psiholog

Comments

comments